kedd, május 13, 2008

Haka

Újra itt. Na megint videók, maori haka kapcsán jutattam el hozzájuk. Egy felvétel a mai, modern hakáról, az új-zélandi rögbiválogatott előadásában.



Na még egy :-) hogy az európaiak is tudnak keménységet mutatni. Én, őszintén és némileg vulgárisan szólva, beszartam volna, ha bármelyik csapattal szemben ott kellene állnom - még akkor is, ha tudom, hogy ez csak afféle rituális mellveregetés... Arra gondoltam, hogy következő intézeti bulin előadjuk a Selmeczi Tomival, a Komával meg Rolanddal. Sikerünk lenne? :-)



A következő két video "csak" reklámfilm, a haka rögbimeccses bemutatására építve. Nekem nagyon tetszenek. Mondhatni kurvajók. :-) Enmagamnak is furi, hogy humanistának tartott mivoltom és 20 kiló túlsúlyom ellenére ennyire tetszik a nyers testi erő ábrázolása. (Persze ha Károly végignézhette a Fűrész 2. horrorfilmet, akkor tkp. nekem is belefér ez...) Naszóval, ez szvsz eszméletlenül szellemes:



Emennek a képi világa, a hangulata tetszik. Adidas reklámfilm, de
még ezt is meg tudom bocsátani, annyira hatásos. Őserő sugárzik belőle... Félelmetes módon jön le, hogy ez nem sport, hanem embergépek egymást elsöpörni akaró élet-halál küzdelme - ugyanazok a könyörtelen törzsi harcosok tombolnak, mint az évszázadokkal előbbi maori ősök.



Huhh. Hátborzongató, nem?

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kb. a '70 évek elejétől követem a rugby-t.
Ime pár haka linkje:
http://www.allblacks.com/index.cfm?layout=displayNews&newsArticle=2468
http://www.haka.co.nz/haka.php
http://www.szabadban.hu/index.php?cat=102&aid=d34a859d1ff1361ae7c3de3
http://www.hakabook.co.nz/index.asp?PageID=2145830727
Az alábbi linket ha megnyitod:
http://www.newzealand.com/travel/app_templates/haka/index_content.html
akkor menj az oldal aljára, a Learn Haka, és lépésenként megtanulhatod. Ahogy ütöd a billentyűzet számjait, miután lement, akkor látod a mozgásokat is külön-külön.
A lecke fel van adva! Én már vagy két éve kínozom a tehetségem vele, a szomszédok rémisztésére, és persze magam szórakoztatására.
Innét:
http://www.oregfiuk.eoldal.hu/
idézem:
"A futball úri sport, amit durva emberek játszanak.
A rögbi durva sport, amit úriemberek játszanak"
- tartja a régi angol mondás.
A rugby meccsen mikor sípolt a bíró senki sem vitatkozik vele, nem úgy mint a futballban, valamint a játékosok sem szoktak egymással verekedni.
Elvétve adnak rugby meccset a Sport 1-2 adón, meg néha a Fox-n.
Jó tanulást! ;-)
Üdv,Berzenke

Névtelen írta...

Nincs mit tenni le kell irnom,mert ahányszor belépek a blogodra felvihogok,mivel roppant vizuális vagyok!
Megjelent előttem Berzenke,amint a kertjében őrült üvöltéseket hallatva csapkodja saját testét a hakát gyakorolva. :D
Az összes szomszéd teljes erővel tárcsázza a mentőket két markos legényért és kényszer zubbonyért könyörögve.
A kutyák az ólak mélyére bujnak,és a bűnözők is messze kerülik a falut,mert nem lehet ott nyugodtan rabolni ahol egy elszabadult tigris bömböl! :)))

Névtelen írta...

Sévold te meg zongorán kíséred a hakát, és végül téged visznek el, mert falsot játszottál, és a kutyák és a bűnözök is miattad bujdostak el!
Zak, te is megkérheted a kicsi Zakot :-D (milyen jó szójáték, hehe), hogy kísérjen okarínán, vagy pikulán? vagy furulyán?! miközben a hakát gyakorolod. Lehet így kiűzöd a "jóakaratú embereket" a helységedből. ;-)

Névtelen írta...

Ma 16.00-tól megy az angol rugby döntő a Sport 1 adón.