csütörtök, augusztus 16, 2007

Peru 7.9


Mivel a hazai hírportálok némelyike hajlamos masszívan hülyeségeket írni, álljon itt egy térkép. A rengések Limától délre voltak; a legnagyobb, 7.9 magnitudos 150 km-re a fővárostól. (Lásd ábra.) Önmagában az, hogy 5 feletti rengések vannak, az egyáltalán nem szokatlan, szinte nincs olyan nap, amikor valahol ne lenne a Földön, a 6 magnitudó körüli rengés valóban ritkább.

Ami tényleg nem gyakori, az az, hogy egyrészt Peru ezen térségét az elmúl 2 napban szinte folyamatosan az 5.8-az elérő rengések rázzák (sőt pár perce volt egy 6.3); a másik pedig, hogy 24 órán belül elég sok 6+ aktivitás volt globálisan. Fent északon, az Andreanov-szigeteknél, az Aleut-szigetcsoportban tegnap este volt 7.0 rengés és 6+ mozgások. Olyan, mintha a Nacza-lemez megmozdulása délen egy kis "helyet hagyott" volna a közte és a Csendesóceáni-lemez között levő ároknak. Az ezen helyre alulról érkező nyomás elmozditotta a
Csendesóceáni-lemez, és okozott rengést a lemez északi, folyamatosan feszültség alatt levő sarkában.

Vagy az Amerikai-lemezek molekuláinak spontán és szimultán balra ugrása kéztette káromkodásra a földkéreg alatt lakó titánokat, akik dühöngve megrugdosták legényszobájuk falát.

Hozzáteszem, hogy outsider vagyok a témában, csak gondolkodok és beszélek. :) Valaki hozzáértő felhomályosíthatan, hogy akkor ilyenkor most mi is van. :)

Nincsenek megjegyzések: