szerda, április 30, 2008

Győzelem napja - előkészületek

Moszkvában (Москва) készülnek a Győzelem Napjára. Május 9. (véletlenül az én szülinapom is) sok év után katonai parádénak ad helyet a Vörös Tér (Красная площадь - 8-9 év orosztanulás után el tudtad olvasni? :) ). Erre az időre beköltöztettek Moszkva belvárosához közel néhány alakulatot, mégpedig egy használaton kívüli repülőtérre, a Hodinkára. Most csak gyorsan idemásolom a fotókat, aztán majd szép lassan feltöltöm kommentekkel, hogy mi micsoda. Már amiről tudom, hogy azmiaz. :-)


Ez itt a távlati kép. :) Az előtérben BTR 60/70/80/90 - rosseb se tudja megállapítani, melyik. Gondolom BTR80A lehet, a 90 nem elterjedt még, öregebbeket meg nem visznek felvonulni. Szeretnék egy ilyent, Szilasligeti utakon közlekedni, Pest belvárosában parkolni és a haladással se lenne gondom, mert tuti, hogy nincs az a kopaszbéemvés, amelyik merne leszorítani. :-) Mögötte félig befordulva illetve szép sorban 9K331 Tor-M1 légvédelmi komplexum egységei. Itt van hozzá video.


Ez meg egy 2k22M1 Tunguzka,
önjáró csapatlégvédelmi egység, kimondottan alacsonyan, 10-12 méternyi földközelben repülő ojjektumok, pl. helikopterek, tankelhárítók, robotrepülőgépek (NEM cirkálórakétának hijjuk) ellen. 2 darab 30mm gyorstüzelő gépágyú (4000+ lövés /perc), 8 darab légelhárító raketta 10 km hatótávval. Fegyverzet ereje miatt képes gyengén páncélozott földi célokat, tipikusan PSZH-kat is támadni. Nem egy mai darab az alap, de a 2003-as modernizáció után igen kellemetlen ellenfél lehet. Video itt.


Ez itten kérem a híres S-300 nagy hatótávolságú légvédelmi rendzser, abból is az S300PMU változat akétahordozói, MAZ 7910 alvázon. Híjják "orosz Patriot"-nak is, ami tkp. kissé vicces. :-) Állítólag annyira jó, hogy a jenkik is vásároltak a legmodernebb S300-változatból, hogy a saját Patriotjaikon fel tudják használni a z orosz tapasztalatokat. Itt van hozzá egy videoklip.

A következő 5 képen interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) láthatók. Pontosabban a hordozóeszközök, mert azért azt nem hinném, hogy csak úgy bevisznek a közel 10 milliós Moszkva belvárosába pár megatonna hatóerejű nukleáris fegyvert... Szóval a fotókon RS12M Topol (szerintem nem Topol-M, de nem értek ehhez sem) eszközök láthatóak. Egyenként fél megatonna nukleáris robbanófej, 10.000 km feletti hatótáv. Undorító egy koncepció.... az ugyancsak MAZ, egész pontosan MAZ-7917
jelű 7 pár kerekes hordozójárműveket, országúti mozdonyokat (nincs autókhoz hasonló hagyományos erőátvitelt használnak, hidraulikus a kihajtás) viszont imádom. :-)



És innét a felvonulás egyik próbája. Elég érdekes lehet, ahogy feljössz a metró aluljáróján, és elkúszik melletted pár darab nukleáris rakéta meg önjáró löveg. :-)


Az interkontinentális rakétákról már volt szó, a másik vasról egy kicsit. Ez a 2M19 Msta nevű, 152 milliméteres önjáró löveg. Az alváz T80 harckocsitól származik, a motor az elterjedt és bevált T72-ből. Tűzgyorsaság 6-8 lövés / perc, normál lőtáv 25 km. Létezik exportra 155mm változata is, hogy NATO-kombatibilis legyen. Érdekesség (nekem legalábbis az volt), hogy a ruszkikra eddig nem jellemző üzemanyagtakarékossági okoból minden rendszere üzemképes a főmotor leállítása után is, a direkt e célra beszerelt 16 kilowattos gázturbinás generátorral. Az "Msta" nem rövidítés, hanem tulajdonnév, valami folyó neve. Azt olvastam, hogy harci szempontból egyenértékű a jenki Paladinnal és megközelíti a német PzH-2000-et, ami pillanatnyilag a legjobb a világon. (PzH = Panzerhaubitze - hát nem szép a német nyelv? :-) )


Ez egy Tor M1 menetben, korábban volt róla szó, csak szép részletes a fotó, muszáj volt bevágni.


Ez egy érdekesség, nem nagyon ismert mifelénk. GAZ-2330
Тигр (Tigris) a neve, a Hummer mintája alapján fejlesztették Gorkijban, ahol a Csajka meg a Volga is készült. Vicces, hogy egy 5.9 literes Cummins dízel hajtja. :-) Nekem tetszik. Nem akkora böszmenagy állat, mint a Hummer H1; viszont erősebb és jobban pánzélozott, mint pl. egy Merci G vagy katonai Land Rover. Jó összefoglalót nem találtam róla, de a száma alapján piszok sok és jó fotót kidob a Google. Esetleg itt egy pár jó kép.


Ez meg egy tank. :-) Megmondom nyílt proletár őszinteséggel, hogy fingom sincs a T-80U meg T-90 közötti látható különbségekről, annyira pláne nem, hogy egy fotóra ránézve megmondjam, melyik melyik. Egymás mellé állítva nyilván egyértelműbb - így viszont kájne ánung. Csak gondolom, hogy T-90S lehet, mert a Чёрный Орёл még fejlesztés alatt és az jóval alacsonyabb is, a T80U meg mintha másként nézne ki. Végülis T-90
a legfrissebb rendszerben álló HK, öregebbet meg nyilván nem visznek ki egy presztizst jelentő felvonulásra... remélem, valaki felhomályosít, mi is ez. :)

Na ennyi. Azért érdekes volt, nem? :-) Én mindesetre élveztem a keresgélést, olvasgatást és okoskodást. :-)

(via englishrussia.com)

Nincsenek megjegyzések: