péntek, szeptember 19, 2008

Giljarovszkij a burlákokról

Újra itt. Nesztek, egy kis kultúrtúra. ;-) A Törzsasztal katonai topicában volt szó (már nem tudom minek apropóján) az orosz hajóvontatóról, a burlákokról. Tudjátok: eeeeeeeeejúúúúúhnyem.... ;) Egyik kedves olvasmányom a XIX. század közepétől a XX. sz. harmadáig élő és alkotó  V.A.Giljarovszij Moszkvai alvilág /Vándor éveim című kötete. Giljarovszkij fiatal korában afféle világcsavargó volt, mifelénk tán vigécnek mondanánk - bár több volt ő annál, mert nem csak élt a napnak, de nagyszerű memóriájával felvéste minden emlékét, amiből táplálkozva később egyedi stílusban novellaként leírta élményeit. Nem csak szórakoztató olvasmánynak, kordokumentumnak is pompás írások - azt hiszem, nem véletlenül tartozik a kedvenceim közé. Olvassatok ti is belőle egy részletet:










Na milyen? Van tovább is a fejezet, folytassuk? :-) Még egy érdekest találtam közben. Ilja Repin letisztult vonalú, plasztikus festménye, a Volgai hajóvontatók már előkerült az előbb említett topikon, az is ott hangzott el, hogy saját magát (a vékony pipás figura) is megörökítette. Repin jól ismerhette Giljarovszkijt, hiszen szerepel festményén is, a pillanatképszerű, hihetetlenül részletgazdag A zaporozsjei kozákok levelet írnak a szultánnak címűn. (A kép témájáról itt olvashatsz.) Az előző fotó alapján könnyű felismerni a képen a vörös kaftános, szélesen hahotázó öreg kozákot - Giljarovszkij ő, összetéveszthetetlen arcával.


2 megjegyzés:

Zak írta...

Franc egye meg, most nézem, hogy nemkicsinyítettemle az oldalakat - bocs... így is olvasható ugyan, csak kényelmetlenebbül, mint 1024x768-ban.

Marguerite írta...

like! örülök hogy megtaláltam, most olvasom