vasárnap, december 31, 2006

Földmozgás 4.1 magnitudo

Háromnegyed háromkor földmozgás volt... teljesen szokatlan ezen a vidéken. Még régebben megnéztem a statisztikákat és abszolut nem jellemzô, hogy az utóbbi 1000 évben bármi lett volna Szilasliget környékén. Igaz, ez is messzebb volt, az epicentruma jó 20 kilométerre, a hipocentrum is 20 km mélyen, tehát durván 28 km abszolut távolságban tôlünk. Én semmit nem éreztem, de Zsuzsinak a fotelben ülve úgy tûnt, mintha a fotellel együtt meglökte volna valami. A szomszédban Lajos is kijött az utcára, hogy mi történt - mi Matyival a garázsban a világon semmit nem vettünk észre. Lajos próbált telefonálni, de az összes létezô vonal túlterheltnek bizonyult. Az internet nem :-) csak a foldrenges.hu :( Az epicentrumhoz közelebb, Pesten rosszabb volt a helyzet, ott 3-5 másodperces morajlást hallottak, idokep.hu-s észlelôtárs elmondása szerint Rákoskeresztúron megmozdult az egész ház, mindenki az utcára szaladt, autók riasztója beindult, félóra áramszünet is bekövetkezett.

Zsuzsi barátnôjénél Óbudán, a panel negyedik emeletén félrdeolt a karácsonyfa. :-) Pedig az sincs közel.

Itt a térkép, epicentrum a jobb alsó sarokban, koordinátákkal jelezve:


A magyar földrengésjelzô hálózat publikus szájtját, a foldrenges.hu-t úgy tûnik túlterhelték, az elérhetetlennek bizonyult. Szerencsére az egyik legérzékenyebb hazai mûszercsoport a Geofon-hálózatban üzemel Piszkéstetôn és bár az ô közvetlen szeizmogramjuk sem mûködött az esemény után, a belsô hálózaton az adatok kimentek és a német Geofon egyik állomásáról le lehetett olvasni a numerikus eredményt. Így nézett ki:



Az USGS honlapja nem jelzett semmit, meglepô módon a szlovákok és az osztrákok sem. Az EMSC igen, de magnitudo megadása nélkül és kissé nyugatabbra helyezte az epicentrumot. Érdekesség, hogy ôk jelzik a térségben utoljára feljegyzett rengés dátumát is: 1763 június 28. :-) Mondjuk az jóval nagyobb volt, 6.2 magnitudora becsülték.


A piszkéstetôi szeizmogram:

A budapesti állomás gyakorlatilag ugyanezt ábrázolta, csak a közelség miatt nagyobb amplitudóval, nem ennyire látványos. Érdekes, hogy bár Piszkéstetô messzebb van, mint a Penc, a penci obszervatórium mûszerei közel nem jeleztek ekkora aktvitást, ha nem tudnám hol kell keresni, nem is venném észre, hogy érzékeltek földmozgást. Gondolom, más mûszerekkel dolgoznak. A pár száz kilométerrel messzebb, az ukrán határnál fekvô Tarpa érzékelôi viszont gyönyörû képet rajzoltak, nagyon szép, tiszta adatsor.

Nincsenek megjegyzések: