péntek, november 10, 2006

Recept

Szegedi batyus halászlé (10 fôre)

Hozzávalók a léhez
  • 2 kiló ponty (csonttal együtt)
  • 2 kiló harcsa (csonttal együtt)
  • 5 deka só
  • 80 deka vöröshagyma
  • 8-10 deka paprika (ôrölt)
  • 1 db paradicsom
  • 2 db csípôs zöldpaprika

Hozzávalók a batyuhoz
  • 30 deka liszt
  • 4 tojás
  • 5 deka só
  • 5 deka bors
  • fél kiló vöröshagyma
  • 5 deka vaj
  • 30 deka halbelsőség

A lé készítése: A pontyot és a harcsát kifilézzük (kicsontozzuk) és a halcsontot az apróra vágott hagymával, paradicsommal, paprikával, sóval, kevés őrölt paprikával kb. 3l vízben felrakjuk főni. Az alaplevet, kb. másfél óráig főzzük. A vegyes halfiléket 4-5 dekás nagykockákra vágjuk, sóval, fehérborssal, kevés vegetával, törtpaprikával fűszerezzük és a befőzésig hűtőben tároljuk. Az elkészült alaplevet alaposan átpaszírozzuk (vagy lehet turmixolni) és visszarakjuk a tűzhelyre. A bő forrásban lévő halászlébe rakjuk a fűszerezett haldarabokat és a boszorkányszigeti batyukat. Meghintjük jóféle szegedi paprikával és kb. 10-15 percig főzzük; ha szükséges utánaízesítünk.

A batyu készítése: A finomra vágott hagymát vajon üvegesre pirítjuk, rárakjuk a borsószem nagyságúra darabolt halbelsőséget és sóval ízesítve, fehérborssal fűszerezve, kevés lisztel meghintve, kevés hal-alaplével felengedve töltelék sűrűségűre forraljuk. Kissé hûlni hagyjuk, majd egy egész tojással elkeverjük. A lisztből, tojásból készítünk egy gyúrt leveles tésztát, majd 5-6 cm-es kockára szabjuk. A tésztakockák közepére rakunk egy-egy evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát felhúzva evővilla segítségével a tésztaszéleket összenyomjuk batyuformára.

Nincsenek megjegyzések: