Egész lazacot vásároljunk, körülbelül 2-2.5 kg-ost. A halat mossuk meg alaposan, majd dörzsöljük be sóval. Fűszerezzük kívül-belül hal fűszerkeverékkel. Alufóliából tépjünk le három hosszú csíkot, jóval hosszabb legyen mint a lazac. Kenjük be vajjal, majd helyezzük rá a befűszerezett halat. A hal hasát töltsük meg negyedekre vágott citrommal és egy csokor kaporral. Tekerjük be az alufóliával, majd tegyük egy tepsibe. Ha nem férne el, akkor célszerű a hal fejét levágni. Forró, kábé 150 fokos sütőben süssük másfél órán keresztül. Tálaláskor vegyük le a fólia tetejét, majd óvatosan fejtsük le a hal bőrét és kanállal fejtsük le a megpárolódott halhúst. Vigyázat! szálka maradhat benne. Köretként kaporba vagy metélőhagymába forgatott vajas burgonyát, rizssalátát vagy párolt zöldségeket kínáljunk.
Köretnek gyömbéres párolt sárgarépa. Következő módon készítsük el: A sárgarépákat vágjuk ujjnyi hosszú csíkokra, kb. 60-70 dekát. Egy lábosban olvasszunk meg két evőkanálnyi cukrot, amikor már barnulni kezd, tegyünk bele 1-2 evőkanál vajat, adjuk hozzá a répát. Sóval reszelt friss gyömbérrel fűszerezzük. Takarjuk le és lassú tűzön, saját levében pároljuk 5-6 percig. Vegyük le a fedőt, pár csepp citromlével ízesítsük, és addig pároljuk még, amíg a cukros máz be nem vonja a répákat. Összevágott friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel szórjuk meg.
Kaldeneker Györgytôl csórtam a receptet :-) a mostani GasztroPontban fog megjelenni, valamikor jövô héten.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése