szombat, február 17, 2007

Supercomputer

Olvasgattam összevissza a múltkori BOINC-os röfögésem apropóján szuperszámítógépekrôl. Tavaly novemberben írtam a 150 MHz-s PC-rôl, hogy "nem egy Cray", aztán valamelyik nap láttam a "Sneakers" c. Robert Redfor filmet (megint). Van benne egy jelenet, amikot Ben Kingsleyvel egy X-MP-n üldögélve beszélgetnek. Akkoriban, amikor elôször láttam, ez maga volt számomra a döbbenet - X-MP házára ráülni? :-) Persze tudom, csak egy film az egész, meg tényleg rá lehet ülni; mégis szentségtörésnek éreztem. Hiába haladta már túl sokszorosan a technika, valahogy a Cray X-MP nekem még mindig a szuperszámítógép szinonímája. Egyszer szeretnék az irodámba én is :) nem kell mûködnie, csak originál X-MP-nek látszódjon. :-) Hehe, ezt nevezik sznobságnak, nem? Már csak azért is, mert a BOINC kapcsán hadonásztam a teraflopokkal, miközben így utánolvasva az utolsó, 23 évvel ezelôtti X-MP sorozat, az akkoriban 15 millió dolláros 48-as tudott 800 megaflopot. Ez az asztal alá berugdosott egyprocesszoros gép, amit per pill mezei szövegszerkesztésre használok, thread-enként 1.3 gigaflop felett tud, a legizmosabb Core Duo meg összesen 12 gigaflop felett. Sic transit gloria mundi.

Jó, egy hosszú vektorszámításban talán még mindig nyerne az X-MP, ezek az asztali szutykok nem erre vannak kihegyezve. Tuggyafene. Olvasom azt is, hogy a pixel-futószalagos grafikus kártyák még több számítást bírnak, hogyaszongya az nVidia 7800 számol 220 gigaflop körül. Azt nem értem, hogy ha ezek képesek ekkora számítási sebességre, akkor miért nem használjuk ki másra is a GPU képességeit? Nyilván mert célhardverek, nem lehet ôket olyan rugalmasan használni, mint az általános RISC/CISC CPU-k, nade
egy-egy speciális részfeladatra biztosan használhatóak lennének. Mondjuk a BOINC fejlesztésében tuti lehetne ilyen területet találni, végülis ott nagyon pontosan behatárolt számításokra használjuk a gépeket.

Olvasgatok tovább és egy pár napppal ezelôtti hírbe csapódok, hogyaszongya klassz az 500-as szuperszámítógép-lista meg minden; csak éppen van olyan gép, ami veri az ottani elsôt. Nem kicsit: nagyon. A lista szerint az éllovas BluGene/L (mint ami anyámnak is van) 360 teraflop stabil teljesítményt nyújt. Hozzáteszem, éppencsak megverve a BOINC-on belül futó SETI@home 280 teraflopos eredményét, az egész BOINC-ot megszorítani se tudná. ;) A japó technológiai kutatóintézet MDGrape-3 nevû cuccosa cirka a háromszorosát tudja a BlueGene-nek, azaz stabilan 1 petaflop felett képes elvégezni. Mindezt harmadannyi processzormaggal, mint az IBM...

Hát úgy sejtem itt az elôlapokból, hogy nem kellett külön kazánokat beállítaniuk az épület fûtéséhez... egyetlen probléma vele, hogy saját fejlesztésû procikból célszámítógépnek van felépítve (valami biotechnológiai-gyógyszerkutatási izébizé, molekuladinamika-szimuláció fut rajta, bármit legyen is az) ezért nem megy rajta a Linpack, amivel adott gép FLOPS-értékét állapítják meg a Supercomputer-500 listához.

Ja, a Skynet 60 teraflop volt, amikor öntudatra ébredt, úgyhogy lehet kezdeni aggódni. ;)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes.