kedd, április 21, 2009

munkah

Újra itt. Úgy érzem, megint kezdődik a szezon, amiben az Bölcsészkar és a Kipszer rózsás viszonyát kényszerülök elemezgetni... ma reggelre megszűnt a kollégák parkolója és átminősült kocsmává. De hát az ő bajuk - minek jönnek ide, amikor fizetővendégek is jöhetnek be az utcáról.

Update #1


Kaptunk klubkártyát ide az épület aljában, a hajdan nagynevű Pannónia Szálló étterme helyén levő XO bisztróba. Ez egy kollégáé lett volna, ha sikerült volna esetleg a nem angol karaktereket is rányomtatni. De nem sikerült. A kártya anyaga maga Angliában készült (mert ott ócó...), amúgy igen szar minőségű nyomtatással, a dombornyomás Magyarországon. Gratulálok. Bár ha mindennek a költségét az XO fizette volna, akkor nem is szólhatnék egy szót se....



20% kedvezményt ad a környék egyik legdrágább éttermébe ("Menu à la Hongroise" - 8900 Ft) a jellemzően kurvajól megfizetett egyetemi kollégáknak. Erre tényleg szükség volt, akárcsak az ingyen osztogatott, Győrben készülő Trefort magazinra. Az tényleg jó minőség tartalmilag és műszakilag egyaránt. Másfél évtizede foglalkozok kiadványszerkesztéssel és nyomdaközeli munkákkal - látom rajta, hogy minden kiadott szám milliós nyomdaszámlát generál. Itt bent 4 hónapja áll az egyetlen nagyteljesítményű nyomtatónk, mert nincs pénz tonerre. Az oktató kollégák félévente 200 darab A4 oldalt másolhatnak a munkájukhoz. Könyvtári beszerzés? Hallgatói wifi, webes elérés? Szék a folyosókra, hogy vizsgára várva ne a padlón üljenek a lányok? Kéztörlő a mosdókba? Jegyzetnyomtatás? Múlt héten egyik tanszékvezetőnek fejére esett az egyik "frissen felújított" ablak, olyan állapotban van némelyik nyílásszáró. A 17 egyetemi munkával eltöltött év után kapott fizetésemet nem is említem... ismeritek azt a szót, hogy "lojalitás"? Mert én egyre inkább ismeretlen kifejezésnek érzem. (Apropó, meg tudja valaki mondani, cirka mennyit keres egy egyetemi rektor?)

Update #2





Ez itt a sülő ökör, az Idegen Nyelvi Lektorátus vagy Balti Filozófia ablaka alatt, vagy kik vannak a D. épületben.

Nos, ezek a képek - ha nem tudná valaki, ez az ELTE Bölcsészkar Trefort kerti kampusza, az R5 épület oktatóinak ablakából fotózva. Bölcsész Napok megnyitó van, by HÖK és egész héten dajdaj lesz. Lesznek jó programok is nyilván, meg kell is valami lazítás, bár nem teljesen fogom agyilag, hogy miért szorgalmi időszakban és miért az oktatás kárára. Ígéretek szerint a nagy része, vagyis a HÖK-ös programok csak péntekig, de a kültéri kocsma utána is ott marad. Letekintve ez a látvány és a hozzá tartozó zaj, kajaszag illetve reggelente némi diszkrét hányás fogadja a Germanisztika, az Angol-Amerikai Intézet és a Portugál Tanszék dolgozóit. Napközben lehet választani a zárt ablak + 50 fokos iroda illetve nyitott ablak + előbb említettek között. A földszinti előadótermekben a hallgatókat, akik azon ostoba ötlet alapján jönnek be az egyetemre, hogy nem csapolt sört vagy valami töményet kérnek hanem tanulnának, a birkák, szintén zene, zsivaj és sültökör-szag fogad. Mi lesz a következő? Vizespóló-verseny? Vagy gogo-görlök? az is jól fizet.... Mindenki tudja, mindenki ezt látja, egymást között beszélgetve ez a véleménye tanársegédtől kezdve a professzorig mindenannyiunknak. Mindenkit felháborít - hiába.

Végülis... ha az oktatás színvonala nem megfelelő, találjunk ki valami mást helyette. Siker helyett sikerpropaganda. Aki dolgozni akar, az takarodjon az irodájából este nyolckor, autóját du. négykor vigye ahova akarja, szombaton egyetemi dolgozónak itt helye nincs - hadd jöjjenek az utcáról fizetővendégek hajnali négyig, viszki van, vodka van, sör van; jöjjön a reprezentálás, a tucctucc, jöjjön a magamutogatás, és hogy jaj de jó a mi hallgatóinknak. Az éjszakai hányást fel lehet takarítani reggelente - a Kipszer iszonyatos befolyását a Bölcsészkarra egyre nehezebben lehet elsikálni. Amit a Kipszer vagy a HÖK akar: megkapja, kari áldás rája.

Ja, állást is keresek, mert ezen post alapján frankón ki fognak rúgni. De már azt is leszarom, muszáj volt valakinek leírni ezt, annyira vérlázító, ami itt folyik... :/

Update #3

Én naív hülye, azt hittem, hogy itten buliból sütögeti az embereinek az ökröt a HÖK, miközben persze nem, hanem jópénzért osztja annak, aki meg tudja venni. Valamint aszongyák, akiknek volt kedve lemenni, hogy délelőtt óta lehet minden további nélkül alkoholt kapni az Egyetem területén.

Az a tszv., akinek múlt héten fejére esett az ablak, közben itt őrjöng nekem, mert az irodája alatt zenélnek kurvahangosan és nem bír dolgozni. Hát, ez van. :-/ Mindenesetre mi ajtón és ablakon keresztül a folyosón valóban halljuk a zenét, szóval ő nyitott ablakon át valszeg némileg jobban. Másik kolegina (nemzetközi hírű nyelvész docens) most feladta, elment. Azt mondta, hogy a héten ő már nem jön, mert ez nem egyetem, hanem kupi.

Update #4, péntek délután

Nem akartam új postot kreálni, ezért inkább ide teszem a fotókat. Szóval teljes mértékben kommercializálódott a Bölcsészkar. Kolegina panaszkodott, hogy amóta kocsma van a parkolóban, azóta alig járnak be órára a hallgatók, így cirka háromszor annyi munkája lesz, mert persze pótolni meg mind akar majd. Az R5, "C" és "D" épületek közötti terület, úgy tűnik, átment a Kipszer magántulajdonába. Óriásplakátok kiabálják az utca felé (jelzem, hogy az Astoria Bp. egyik legforgalmasabb belvárosi csomópontja), hogy reggel 8-tól éjjel 3-ig szórakozóhely van az Egyetem területén.

Emlékeztek az E-Klub pályafutására? Szép perspektíva, mi? Tanításra, kutatásra, könyvtárazásra nincs lehetőség késői, nyugalmas időpontokban. Akadt rá példa, hogy a portás fél nyolckor kidobott mindenkit, mert neki a meccsközvetítésre haza kell érnie. Bulizni lehet. Persze nem akárhogyan: most a Skandináv Napok egyik estéjén levonultak a skandináv szakosok a pincekocsmába, kulturális estet tartani, ahol szerencsétlen norvég népdalénekes megpróbált némi civilizációt csempészni abba az elbaszott helységbe - hát nem sikerült neki, mert a túlsó felén a bárpultnál folyton túlordították az ott mulatozó egyéb vendégek. De legalább megpróbálta...



A kislányok mögött alkoholmentes sör, alkoholmentes Martini, alkoholmentes üdítőitalok láthatóak, mint ahogy az elvárható az Egyetem területén. Amikor idejöttünk az Ajtósiról, akkor arról volt szó, hogy lesz az R5-ben 2 étkező - egy külsősök által is látogatható tanári és egy olcsóbb, hallagtói. Most van egy nagyon drága, utcára nyíló étterem, ahová jószerivel ez ELTE-ről senki nem jár, mert megfizethetetlen; van egy menza jellegű, ahová járnak hallgatók és oktatók egyaránt (kivéve engemet, mert nem szeretem őket és én ezt sem tudom megfizetni), valamint gyakorlatilag az egész környező banknegyed személyzete; és van a pincében egy éjjelnappali kocsma, ahová a hallgatók járnak mulatni és ami most elkezdte a terjeszkedést az Egyetem többi része felé is. Komolyan úgy érzem néha, hogy én kérek elnézést, amiért bejövök dolgozni a Kipszer felségterületére, hogy lassan az Egyetem szorul ki a saját campusáról. Tavaly volt pár konferenciánk, nem is jelentéktelennek számítók. A német nemzetiségi konferenciára jött rádió-tévé - nagy nehezen, mert a tévét nem akarták beengedni, dékáni szintig jutott a dolog. Kocsmáért csak csettinteni kell és OK. Pedig kutya jó publicitás ám az ELTE egy Intézetének pozitív színben megjelenni az országos médiában. Persze nem akkora üzlet, mint kocsmát adni a spanomnak - csak publicitás, de hát azt meg ki nem szarja le, ugye.

Úgy érzem, ha elég nagyot szarik bele az ember, itt mindent meg lehet tenni következmények nélkül. Lásd PszichoCsaba. Kis mocsokságot nem lehet, mert rögtön megb@xnak, mint ahogy engem is nyilván meg fognak ezért a nyomorult cikkért - mindez valós leképeződése mindannak az értékítéletnek és a társadalmi prioritásoknak, ami nagyban történnek ebben az országban. Nincsenek illúzióim, hogy miért ez a kocsmaszubkultúra-terjeszkedés, hiszen nyilvánvalóan pénzről szól, borzalmasan sok pénzről - a Kipszer a 20 évnyi PPP-konstrukciója alatt nyilvánvalóan az utolsó fillért, az utolsó lehetőséget is ki akarja sajtolni eből a szerencsétlen birka bölcsészkarból. Mindezt nem a hallgatók, nem az oktatás, nem a kutatás, nem a tudományos munka, nem az ELTE érdekében. Ha megengedem: ám legyen így - akkor is kérdem én, miért Magyarország legrégebbi, patinás Egyeteme imázsának a kárára és miért a BTK oly lelkes asszisztálása mellett?

Nincsenek megjegyzések: