szerda, november 21, 2007

Supercomputer 2.

Újra itt. Ha nem érdekel a számítástechnika, el se kezdd az olvasást.

Írtam régebben szuperszámítógépekről, megosztott számításról, mifenéről, most megint egy kicsit erről. Nem mintha sok közöm lenne hozzá :-) csak olvasgattam most a témáról és leírok pár érdekességet.

Idén novemberi lista szerint az LLNL IBM Blue Gene/L gépe a leggyorsabb szuperszámítógép, a teljesítmény 478.2 TFLOPS. Ez nem a csúcsra járatott érték, hanem tartósan képes ekkora számítási teljesítményt nyújtani. Valószínűleg nem amrad sokáig a csúcson: az IBM a nyáron bejelentette, hogy a második generáció Blue Gene/P el fogja érni a petaflopos határt, illetve bizonyos konfigurációban ütni fogja a 3 petaflopos értéket. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt közel nagyságrendi változás történik. (Ehhez érdemes olvasni egy cikket a Moore-törvényről.) Második helyen egy német BlueGene/P áll, jócskán lemaradva 167 terafloppal, harmadik egy SGI Altix állandó 127 teraflopra elegendő teljesítménnyel (igen, hasonló van a Országos Meteorológiai szolgálatnál - csak kisebb :-) ) Érdekesség, hogy a júniusi 7. helyezett novemberre már be sem fért a lista első 10 gépe közé, visszacsúszott a 12. helyre. A volt szoci országok közül (a németeket nem számítva, tuggyafene melyik cucc ossie vagy wessie ) a 33. helyen egy orosz HP van 34 terafloppal. Kína, India, Malajzia, olasz, francia, még több orosz, stb. és főleg rengeteg USA után a 200. helyezéstől a túlnyomó többség a kereskedelemben kapható gépek közül kerül ki, jellemzően olyan 8 teraflop körüli IBM BladeCenter HS21-esek. Gondolom nem meglepő, hogy a bankszektor és az IT-szolgáltatók dominanciája figyelhető meg itt... Végre a 428. helyen egy lengyel kommunikációs társaság (nem írja konkrétan melyik, de gondolom, valami mobilcég lehet) HS21-ese tanyázik - és kelet-európai ország nem is fért más az 500-as listába. :) Az 500. helyre egyébként 5929.6 gigaflops kellett - biztos vagyok benne, hogy a következő, 2008. júniusi listára már véletlenül sem fog felkerülni ez az user... :-)

A teljes BOINC-rendszer számítási kapacitása 2007 március 27-én meghaladta a 530.7 Tflop értéket (vagyis verte a BlueGene/L-t) úgy, hogy egyidejűleg 1.797.000 számítógép dolgozott valamelyik projekten; szeptember 3.-án elérte a 663 teraflopot. A legnagyobb és talán legértelmetlenebb közülük a SETI@home (én is ezt futtatom, mert mi a jó fenét kéne...) 1.4 millió számítógépe tartósan 270 teraflop körül teljesít. A Google szerverfarmjain cirka 450 ezer szerver van, ezek + a Googleplex a becslések szerint 126 és 316 teraflops közötti teljesítményre képesek.


A Folding@Home projekt 1 Pflops kapacitást mutatott fel szeptember 15-én, aztán egy héttel később, 23-án 1267 teraflopot. És egyre nő, egészen vad értékekkel. Itt az aktuális állás - értelmes feladatot találtak a Sony Playstation3-nak... :-)


Hozzátartozik a témához, hogy az előző postomban írtam konkrét értékeket a saját gépemről is. Megmondom őszintén, fingom sincs, honnét vettem akkor ezeket az értékeket :-) valószínűleg vadul összekevertem a végrehajtott utasítások számát a lebegőpontos műveletekkel. :-( Vagy mittomén.

Most alaposabban beleolvasva a témába, egész más, nagyságrendileg eltérő számokkal is találkoztam. Illetve sok különböző értékkel... Akkor ugye azt írtam, hogy 2 x 1.3 gigaflops ez az Intel 540 procis gép. Egy online szoftver szerint (linpack a hivatalos mérőeszköz a szuperszámítógépeknél is) a
komplett gép tud 220-240 Mflops körül. A mértékadónak számító Tom's Hardware SiSoft Sandrás mérése szerint a sima 540-es Pentium 9.7 gigaflops. Namost akkor...? :-) Na mindegy, nem lényeges a felhasználó szempontyábul - csak érdekesség. (update nov. 22. - a BOINC-kliens saját tesztje érdekes módon a legelső variációt támasztja alá, azaz thread-enként 1.3-1.4 gigaflops értéket mutat mindegyik ilyen procis gépemen. Core2Duo E6600 esetén 2.3 gigaflops magonként, Core2Duo E6420 = 2 x 2gigaflops, P4/2GHz = 1 gigaflop.)

Tegnap kaptunk valami cégtől 3 (mondom három) leharcolt Dell asztali PC-t (2 GHz P4, 256M RAM, 40 G vinyó); nagy büszkén, dékánhelyettes + Knipf tanárnő jelenlétében nyújtották át a karnak, Béla fotózott, csinadratta, stb. Kapásból memóriabővítést igényel mindegyik, de az egyetemi célnak (WinWord & Firefox) végülis ezek is megfelelnek... méghogy ide Core 2 Quad 3.0 Ghz... :)

Na, hogy eljutottam itt a végére a BlueGene-től a Celeron 2.0-ig... :-) RHR = Rough Hungarian Reality.

update (jóval később) ((csak most jutott eszembe a fotó))

Szóval ez itt azon gépek egyikének a bele, amit a nemtudommilyen cég rendkívüli jóindulatának köszönhetően kaptunk. Felhívnám a figyelmet a kép közepén látható, burrjánzópenészgombatenyézet-jellegű izére - ez nem más, mint egy vaskos, jól táplált porcica, ami rátelepedett a proci hűtőbordájára, és ott élte boldogan világát. A külső burkolat ütött-kopott állagát fotó képtelen lenne visszaadni, ezért nem is próbálkozok vele, de higgyétek el, nem egyszerű. :-)



1 megjegyzés:

Zak írta...

Na itt egy update, a Dell gépek átadásáról: http://eltebtk.aspnet.hu/cikk.genpact.aspx
Ha most én elmondanám, hogy mi a véleményem, és mit csinál a 8 darab átnyújtott számítógép.... :-)))