szombat, február 11, 2012

Ritkán szoktam ennyira nyíltan politikaivéleménnyilvánítani (uhh, 25.-én retorika vizsga és már ezért a szóért kivágnának - joggal... :) ), szóval most mégis idekopizok a VéleményVezérről egy olyan, ma hajnali hozzászólást, ami érzésem szerint pontosan és objektívan kommentálja az e heti helyzetet:

Magyari Péter 2012.02.11. 00:39:54

Az nekem biztosnak tűnik, hogy a magyar külügyben úgy érzik, lett volna nemzetközi igény Orbán eltávolítására. Számos európai kormányt, és az USA kormányát is nyilvánvalóan taszítja Orbán Viktor. Külföldön járva tényleg különösen erősen látszik a konszenzus, hogy utálják a magyarokat, mint a szart.

A lengyel külügy egyik elég magas rangú hivatalnokával beszélgettem az Orbán-évértékelő után. Mondtam, "na megköszönte Viktor nektek a kiállást". Azt mondta, hogy olvasta a varsói külügy belső használatra készült feljegyzését a beszédről, de abban erről nem volt szó, csak arról, hogy csinálja ugyanezt tovább és megy neki megint a falnak. Egyszerűen nincs Orbánnak külföldön nemhogy barátja, de még jóindulatú semlegességgel közelítő kollégája sem.

Ezzel együtt nyilvánvalóan más egy puccs, mint az hogy, sok (egyébként szövetséges!) ország kormánya örülne, ha Orbán abbahagyná. Papandreau vagy Berlusconi estében sem beszélhetünk puccsról: nyilvánvaló, hogy például a németek közvetítettek, szervezkedtek a helyi erők között, Merkel ugye telefonon győzködte Napolitanót, stb. De azért ezt puccsnak nevezni - vagy ilyen típusú nyomást kivédve győzelmet emlegetni, az azért erős túlzás.

Nyilvánvaló, hogy a visszamenőleges adóztatás és a végtörlesztés egy csomó európai kormány számára ellenséges gesztus volt. Hogy egy osztrák diplomatát idézzek "ha tankkal jöttek volna Orbánék Bécsbe, az is jobb lett volna" . Ugyanígy az egyházi törvény teljesen kiakasztotta az amerikaiakat. Ahol októberben százmilliárdokra lehet év eleji hatállyal adóztatni, ott a jogállam minden típusú széttiprását el fogják hinni. El is hiszik sajnos.

Nem puccs volt ez, hanem pont az a tempó, amit például a Fico-kormány ellen igyekeztünk mi is nyomni: ezek nem európaiak, menjenek az anyjukba, stb stb stb. A különbség annyi, hogy Ficót kulturáltabb, az európai együttélés szabályait jobban ismerő politikusnak ismerik el Berlintől Washingtonig, mint Orbánt. Amit elég furcsa, sőt kifejezetten bizarr érzés megtapasztalni.

Hogy a dolgok várható következményeit Orbánék nem mérték fel, az volt az igazi butaság. Innentől az, hogy a fideszes politikusok többsége beszopja-e, hogy a CNN puccsolja meg a Viktort, szinte már részletkérdés. Majd nyilván sokkal okosabbak lesznek mint a főnökük, hahahaha.

(eredeti itt: http://tinyurl.com/7ooz6o5,
a kommentelőről: 
http://tinyurl.com/8xlu8er)

Nincsenek megjegyzések: