kedd, szeptember 15, 2009

H1N1

Készítettem egy rövid összefoglalót az új típusú influenzáról.

Üdv: dr. Vaszil László

A H1N1 vírusról

   A H1N1 az „A" típusú influenzavírus egy új változata, amely idén jelent meg először Dél-Amerikában. A vírus eleinte sertésekben terjedt, de egy mutáció folytán már embereket is képes megbetegíteni. Az influenzavírusok mutációja egyébként régóta ismert, nem rendkívüli jelenség. Kis mértékű mutáció (változás) a vírus külsö szerkezetében minden évben megtörténik, de a tapasztalok szerint kb. 20 évente nagyobb mértékű változás is lezajlik a vírus külső szerkezetében.
   Az emberi védekező rendszer a vírus külső szerkezete alapján azonosítja a kórokozót. Ha az immunrendszer már találkozott az adott vírussal, vagy ahhoz hasonlóval, akkor hamar mozgósítja „fegyvereit" és a komolyabb betegségtünetek megjelenése előtt képes elpusztítani a kórokozót. Ha a vírus egy nagyobb mutáció során teljesen új külső szerkezetet alakít ki, ami nem hasonló a korábbiakhoz, akkor lényegében bárkit képes enyhébb vagy súlyosabb formában megbetegíteni. A H1N1 típusú influenzavírus külső szerkezetében ilyen változás ment most végbe.
   Nagyon fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy a betegség súlyosságát nem a vírus külső szerkezete, hanem a vírus belső szerkezete határozza meg. A H1N1 vírusnak a belső szerkezete nem változott, ez a része ugyanolyan maradt, mint a közönséges szezonális influenzavírusé.
   Ebből a két tényezőből az következik, hogy a H1N1 vírus jóval több embert fog megfertőzni, mint a megszokott szezonális influenzavírus, de a betegség lefolyása semmivel sem lesz súlyosabb vagy veszélyesebb, mint az a megelőző években volt.

Hogyan akadályozható meg a vírussal való megfertőződés?
   A H1N1 cseppfertőzéssel terjed, azaz köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe került légúti váladék útján. Legfontosabb, hogy az influenza-szerű tüneteket mutató beteget el kell szigetelni a többiektől, vagyis a beteg ember ne menjen dolgozni, ne tartózkodjon tömegben (pl. bevásárlás, hivatalok stb.), a beteg gyerek pedig szigorúan maradjon otthon, az iskolán/óvodán kívül se találkozzon a barátaival. A zsúfolt helyeket gyakran szellőztessük, fontos a kézmosás, és a zsebkendő használata köhögéskor vagy tüsszentéskor.

Milyen a betegség lefolyása, mi a tennivaló megbetegedés gyanúja esetén?
   A betegség a légúti vírusfertőzések általános tüneteit mutatja (magas láz, orrfolyás, köhögés, izomfájdalmak, rossz közérzet), nincsen specifikus „H1N1" tünet. Az eddigi (főleg angol tapasztalatok alapján) tudjuk, hogy a betegség enyhe lefolyású. Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy saját maga vagy a gyermeke megfertőződött, nem kell azonnal orvoshoz fordulni. A megszokott, vény nélkül kapható meghűlés elleni készítmények és lázcsillapítók alkalmazása mellett fontos a bőséges folyadékbevitel és a pihenés biztosítása. Csak légzési panaszok fellépése esetén kell orvoshoz fordulni, illetve más, nem megszokott vagy nyugtalanító tünet fellépése esetén.

Szükséges-e a védőoltás?
   Tekintettel arra, hogy a betegség viszonylag enyhe lefolyású, egészséges gyermekeknek és felnőtteknek nem idokolt a védőoltás beadása. Csak idős embereknek, vagy valamilyen komoly krónikus betegségben szenvedőknek szükséges és fontos a védőoltás beadása.

3 megjegyzés:

Sévold írta...

Szerintem nagyobb a média cirkúsz körülötte mint amilyen veszélyes a vírus jelenleg!
Mutációk sorozata után mivé fejlődik????
Az a jövő zenéje!

Névtelen írta...

Az is lehet egy fajta ember, aki ezt a cikket írta. Nem kell orvoshoz fordulni, ha az embernek magas láza van, rázza a hideg, rossz a közérzete? Elképesztő.
Akár H1N1, akár nem, orvoshoz MINDENKÉPPEN kell fordulni, mert ő fogja tudni, hogy ez most miféle betegség is.
Szóval ezeket az áltudományos baromságokat nem kellene terjeszteni.

Névtelen írta...

A másik okos megjegyzés, hogy enyhe lefolyású! Tesó, ezt honnan szűlted?!