csütörtök, november 05, 2009

Helyi Hírek :) Vaszil doki körlevele

Amint azt nyilván észrevették, az utóbbi napokban fokozódott a H1N1 típusú influenzavírussal kapcsolatos hisztériakeltés. A legújabb szerencsétlen halálesetben is (mint az eddigi összes magyarországi esetben is) az elhalt gyermeknek nagyon súlyos alapbetegsége volt, emiatt nem tudta legyőzni a vírusfertőzést.
Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a járványügyi helyzet nem változott a vírus felbukkanása óta, továbbra is mondhatjuk, hogy a H1N1 egy enyhébb lefolyású influenza-megbetegedést okoz, mint a szezonális influenza (ami minden évben előfordul). A vírus a rendelkezésre álló vírus-ellenes készítményekre továbbra is jól reagál, nem növekedett a rezisztencia aránya. Magyar adatok alapján tudható, hogy annak ellenére, hogy már szeptemberben izolálták a H1N1 vírust hazánkban, az influenza-szerű megbetegedések előfordulása szinte megegyezik a tavalyi számadatokkal (heti lebontásban). Az Ukrajnában történt megbetegedések jelentős részét nem a H1N1 vírus okozza.

A védőoltás elméletileg a jövő héten már rendelkezésemre fog állni (az általános iskolások és az óvodások kaphatják ingyenesen). A kerepesi óvoda és a Széchenyi Általános Iskola központi utasításra ismét összegyűjti az oltást igénylők névsorát. Az általuk mellékelt formanyomtatvány NEM tekinthető részletes és mindenre kiterjedő tájékoztatásnak, ezért az oltás esetleges beadása előtt minden szülővel egy részletes beleegyező nyilatkozatot fogok aláíratni.

Üdvözlettel,
dr. Vaszil László

Nincsenek megjegyzések: