vasárnap, szeptember 28, 2008

Ray Bradbury: Már nem látom többé

A konyhaajtón halk kopogás hallatszott, és amikor Mrs. O'Brian kinyitotta, a verandán ott állt a legjobb bérlője, Mr. Ramirez. Nem egyedül jött, két rendőrtiszt kísérte.

- De miért, Mr. Ramirez? - kérdezte megrőkönyödve Mrs. O'Brian.

Mr. Ramirez nagyon zaklatottnak látszott. Hiába próbált megszólalni, egy hang sem jött ki a torkán.

A férfi több mint két évvel azelőtt bérelte ki Mrs. O'Brian kiadó szobáját, és azóta ott lakott. Busszal érkezett Mexikóvárosból San Diegóba, majd továbbutazott Los Angelesbe. Ott bukkant rá a takaros kis szobára a kék linóleummal, a falon képekkel és naptárokkal. Mrs. O'Brian szigorú, de kedves háziasszonynak bizonyult. Mr. Ramirez a háború alatt a repülőgépgyárban dolgozott, ahol különböző alkatrészeket szerelt össze. A háború után is maradt a gyárban, ahol elég jól keresett. Egy héten csupán egyszer részegedett le - Mrs. O'Brian sajátos észjárása szerint ez minden dolgozó embernek megkérdőjelezhetetlen előjoga volt.

Mrs. O'Brian konyhájában éppen piték sültek a sütőben. Az asszonynak hirtelen az a furcsa gondolat jutott az eszébe, hogy a piték Mr. Ramirezre hasonlítanak: a színük csillogóan barna, a tetejükön pedig olyan repedések vannak, mint Mr. Ramirez mandulavágású szemei. A konyha megtelt nagyszerű illattal. A két rendőr előredőlt, mert csábította őket a készülő sütemény illata. Mr. Ramirez a lábait bámulta, mintha azok tehetnének mindenről.

- Mi történt, Mr. Ramirez? - kérdezte Mrs. O'Brian.

Mr. Ramirez lassan felemelte a tekintetét, és meglátta a fehér vászonabrosszal megterített asztalt, rajta a tányérokat, a csillogó poharakat, a vizeskancsót, melyben jégkockák úszkáltak és a két tálat, az egyiken burgonya-, a másikon narancs- és banánsalátával. Ennél az asztalnál ültek Mrs. O'Brian gyermekei: két felnőtt fiú, akik evés közben valamit beszélgettek, és két kisebb lány, akik kíváncsian bámulták a rendőrtisztet.

- Harminc hónapig voltam itt - kezdte Mr. Ramirez csendesen, miközben Mrs. O'Brian dolgos kezeit nézte.

- Ez hat hónappal több a megengedettnél - mondta az egyik rendőr. - Csak ideiglenes, tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Nemrég kezdtük el kerestetni.

Nem sokkal azután, hagy Mr. Ramirez megérkezett, vett magának egy rádiót a szobájába, esténként mindig felhangosította és azt hallgatta. Vett magának egy karórát is, ami szintén nagyon tetszett neki. Éjszakánként gyakran rótta az utcákat, nézegette a szép ruhákat a kirakatokban - néhányat meg is vett belőlük -, nézegette az ékszerekét, és olykor vásárolt egy-egy darabot a nőismerőseinek. Hetente ötször elment moziba. Sokat utazott villamossal - néha egy egész éjszakát -, és ilyenkor beleszimatolt az elektromosság szagába, barna szemei pedig a csillogó hirdetéseket figyelték. Míg zötyögött alatta a jármű, ő érdeklődve nézte a kis alvó házakat és a hatalmas szállodákat. Olykor egy-egy étterembe is betért, ahol többfogásos vacsorákat rendelt magának. Járt az operába, színházba. Vásárolt egy autót is, de elfelejtette kifizetni a teljes vételárat, mire egy reggel eljött érte a kereskedő, és mérgesen elhajtott vele.

- Azért vagyok itt - bökte ki Mr. Ramirez -, hogy közöljem önnel, Mrs. O'Brian: fölmondom a szobámat. Jöttem, hogy magammal vigyem a holmijaimat, és elmenjek ezekkel az emberekkel.

- Vissza Mexikóba?

- Igen. Lagosba. Ez egy kis település Mexikóvárostól északra.

- Sajnálom, Mr. Raminez.

- Összecsomagoltam - szólt Mr. Ramirez rekedten, és sűrűn pislogott kávébarna szemeivel. Két kezét segélykérő mozdulattal emelté maga elé. A rendőrök nem nyúltak hozzá. Nem volt rá szükség.

- Itt a kulcs, Mrs. O'Brien - mondta Mr. Ramirez. - A táskám már nálam van.

Mrs. O'Brian csak most vette észre, hogy a férfi lábai mellett ott az aktatáskája.

Mr. Ramirez meg egyszer végignézett a tágas konyhán, a fényes ezüst evőeszközökön, a vacsoránál ülő fiatalokon, a tiszta padlón. Megfordult, és hosszasan bámulta a szomszédos bérházat, s gondolatban felment a harmadik emeletre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílott a városra. Nézte az erkélyeket, a tűzlétrákat, a vaslépcsőket és a szárítókra kiteregetett nedves ruhákat…

- Ön nagyon rendes bérlő volt - jegyezte meg Mrs. O'Brian.

- Köszönöm, köszönöm, Mrs. O'Brian - hálálkodott halkan a férfi, s lehunyta a szemét.

Mrs. O'Brian csak állt a félig nyitott ajtóban. Az egyik fia szóvá tette, hogy a vacsora kezd kihűlni, de az asszony megrázta a fejét, és ismét Mr. Ramirezhez fordult. Eszébe jutott, amikor egyszer télen meglátogatott néhány határ menti városkát Mexikóban. Még emlékezett a szinte elviselhetetlen hőségre, a mindenütt hemzsegő tücskökre, a folyók vizét a földekre vezető kanálisokra, a porlepte utakra, a kiégett mezőkre. Emlékezett a csendes városokra, a meleg sörre, a forró, zsíros ételekre. Emlékezett a lassú igáslovakra és a szomjazó kan nyulakra az utak mentén. Emlékezett a kopár hegyekre, a poros völgyekre és a tengerpartra, mely több száz mérföld hosszúságban húzódott végig, és a robajló hullámok kivételével semmilyen zaj nem zavarta meg a csendjét - nem voltak autók, nem voltak épületek, nem volt ott semmi.

- Természetesen nagyon sajnálom, hogy így alakult, Mr. Ramirez - szólalt meg az asszony.

- Én nem akarok oda visszamenni, Mrs. O'Brian - jelentette ki halkan a férfi. - Szeretek itt lakni, szeretnék itt letelepedni. Tisztességgel dolgoztam, és egy kis pénzt is kerestem. A külsőm is teljesen rendben van, nem igaz? Nem akarok oda visszamenni!

- Sajnálom önt, Mr. Ramirez - mondta az asszony. - Bárcsak tehetnék önért valamit!

- Mrs. O'Brian! - kiáltott fel a férfi, és könnycseppek gördültek le az arcán. Megragadta az asszony kezét, forrón megszorította, és nagyon sokáig rázta. - Mrs. O'Brian, már nem látom többé!

A rendőrök mosolyogtak ezen, de Mr. Ramirez nem vette észre. Hamarosan az ő arcukról is lefagyott a mosoly.

- Isten áldja, Mrs. O'Brian! Ön nagyon jó volt hozzám. Isten áldja! Már nem látom önt soha többé!

A rendőrök megvárták, míg Mr. Ramirez hátat fordít az asszonynak, kezébe veszi az aktatáskáját és elindul. Akkor köszönésképpen sapkájukhoz emelték a kezükét, és követték a férfit. Mrs. O'Brian végigkísérte őket a tekintetével, míg lesétálnak a veranda lépcsőjén. Azután lassan odasétált az asztalhoz, ahol várta őt egy üres szék. Kezébe vette a kést meg a villát, és újra nekilátott a sültnek.

- Igyekezz, mama! - mondta az egyik fia. - Mindjárt kihűl.

Mrs. O'Brian a szájába vett egy falatot, lassan megrágta, aztán a csukott ajtóra meredt.

- Mi a baj, mama? - kérdezte a fia.

- Csak most döbbentem rá - mondta Mrs. O'Brian, és kezével eltakarta az arcát -, hogy már soha többé nem látom Mr. Ramirezt.

péntek, szeptember 26, 2008

Boldog szülinapot, Eboy!


Boldog szülinapot minden kedves Eclipseboy nevű olvasónknak!!! Negyven-hányadik is...? :P :))))

csütörtök, szeptember 25, 2008

Van még szám bőven! (by Sévold)


hétfő, szeptember 22, 2008

Love Is Stronger Than Pride

Újra itt. Örülök, hogy a smooth jazz nem csak nekem tetszik.... alább (minden célzatosság nélkül) egyik kedvenc számom:

péntek, szeptember 19, 2008

Sviccerland




Újra itt. Anyám múlt héten egy kiránduláson járt Svájcban, hogy végre megismételje az édesapámmal másfél évtizeddel ezelőtt megtett körutat. Kapott kölcsön egy kis Canon A610 fényképezőgépet, pár fotóját leközlöm. Bár szerintem vagy 20 éve nem fotózott, a több száz közül lett (vak tyúk is talál szemet alapon - bocs, anya) néhány egészen klassz.

Giljarovszkij a burlákokról

Újra itt. Nesztek, egy kis kultúrtúra. ;-) A Törzsasztal katonai topicában volt szó (már nem tudom minek apropóján) az orosz hajóvontatóról, a burlákokról. Tudjátok: eeeeeeeeejúúúúúhnyem.... ;) Egyik kedves olvasmányom a XIX. század közepétől a XX. sz. harmadáig élő és alkotó  V.A.Giljarovszij Moszkvai alvilág /Vándor éveim című kötete. Giljarovszkij fiatal korában afféle világcsavargó volt, mifelénk tán vigécnek mondanánk - bár több volt ő annál, mert nem csak élt a napnak, de nagyszerű memóriájával felvéste minden emlékét, amiből táplálkozva később egyedi stílusban novellaként leírta élményeit. Nem csak szórakoztató olvasmánynak, kordokumentumnak is pompás írások - azt hiszem, nem véletlenül tartozik a kedvenceim közé. Olvassatok ti is belőle egy részletet:










Na milyen? Van tovább is a fejezet, folytassuk? :-) Még egy érdekest találtam közben. Ilja Repin letisztult vonalú, plasztikus festménye, a Volgai hajóvontatók már előkerült az előbb említett topikon, az is ott hangzott el, hogy saját magát (a vékony pipás figura) is megörökítette. Repin jól ismerhette Giljarovszkijt, hiszen szerepel festményén is, a pillanatképszerű, hihetetlenül részletgazdag A zaporozsjei kozákok levelet írnak a szultánnak címűn. (A kép témájáról itt olvashatsz.) Az előző fotó alapján könnyű felismerni a képen a vörös kaftános, szélesen hahotázó öreg kozákot - Giljarovszkij ő, összetéveszthetetlen arcával.


csütörtök, szeptember 18, 2008

Enterpisa

Újra itt. Egy érdekes képet turkáltam a turkálóban - igaz, az érdekes relatív, inkább csak a StarTrek-rajongóknak szól: a Föderáció nagyobb hajóinak méretét hasonlítja össze. Látványos.



hétfő, szeptember 15, 2008

Töltelékpost...



...csak hogy legyen valami új néznivaló azon kitartó kolegáknak, akik ki tudja milyen okból permanens vagy visszaeső módon bekukkantanak ide. :)

szombat, szeptember 13, 2008

Észak-Korea






Újra itt. Találtam pár fotót az észak-koreai hadsereg valamelyik díszszemléjéről. Az a pár technikai eszköz, ami látszik a képen, eléggá az '50-es éveket idézi, de az embermennyiség.... :o


csütörtök, szeptember 11, 2008

szerda, szeptember 10, 2008

Fwd: Utolsó mártózás!


Szia Zak!
 
A kép hőségriadókor készült kellő sör után a Balatonba indulok!
 
Üdv. Sévold

kedd, szeptember 09, 2008

Don Henley - Boys of Summer

Don Henley, az Eagles alapító tagja és Mike Campbell írta ezt a számot 1984-ben, Henley "Megalkotni a tökéletes fenevadat" c. szólóalbumának egyik számaként. A következő évben meg is nyerte az MTV "Év videója" díjat - abszolute megérdemelten. Nekem 20 éve a kedvencem - amikor az utcán hallgom, hogy: "a little voice inside my head said don't look back, you can never look back" néha még ma is ösztönösen hátrafordulok.... a video pedig megtalál, nekem szól, az öregedő hapsinak. Hű. Rosseb. Ilyent mondtam volna...? Télleg öregszem? :-) (MeMo nem szól be. :P )


Nobody on the road,
nobody on the beach.
I feel it in the air,
the summers out of reach

Empty lake, empty streets,
the sun goes down alone.
I'm driving by your house
though i know that you not home...

And i can see you
you brown skin shining in the sun
you got your hair combed back
sunglasses on baby

and i can tell you
my love for you will still be strong
after the boy of summer have gone.

out on the road today
i saw a dead head sticker on a cadillac
a voice inside my head said don't look back
you can never look back

i thought i knew what love was
what did i know
those days are gone for ever
i should just let them go and...

i can see you
your brown skin shining in the sun
you know your walking real slow
smiling at everyone

i can tell you
my love for you will still be strong
after the boys of summer have gone.

I never will forget those nights
i wonder if it was a dream
remember how you drove me crazy?
remember how i made you scream?

now i don't understand what happed to our love
now baby gonna get you back
gonna show you what i'm made of...

i can see you
your brown skin shining in the sun
you got your top pulled down,
radio on baby

and i can tell you
my love for you will still be strong
after the boys of summer have gone.

Lancer SW VR4

Ugyan csak fotosop, de azért jó, nem?

vasárnap, szeptember 07, 2008

Süti

Itt vagyok ám, csak nincs kedvem írni, mostanában megint fáj a fejem. :-/ Itt balra középen a blogok listájába került egy új tag, Sütiszörnyé. Olvassátok, tök jó receptek vannak benne. Zsuzsi délben megalkotta belőle a túrós-barackos izét, amiből az összes idesereglett gyerek a délután folyamán majdnem a teljes tepisnyit felzabálta. :)

péntek, szeptember 05, 2008

ilyen melegben...

...itt kéne lenni inkább. De mivel MeMo nem lottózik, ezt is cseszhetjük... :P

csütörtök, szeptember 04, 2008

Megint térkép

Újra itt. Még egy térkép :-) hun is vannak kannibálok. Pontosabban voltak. Régen. A szerző szerint. Ámde...




kedd, szeptember 02, 2008

Újra itt. Mai hallgatnivaló.

virus

Újra itt. Csak bejelentkezek. Az elmúlt 2 napot heveny rotavírus-tenyésztéssel töltöttük itthon, amit a kisebbik fiam szállított haza az óvodából. Ő fél nap alatt kiheverte, de Matyi meg én már második napja szenvedünk tőle - csak most kezdjük összeszedni magunkat. Azt hiszem, a legjellemzőbb, hogy 2-3 percnél tovább nem bírtam ki a számítógép előtt :-) annyira kiütött ez a rohadék. :-( Nem mi vagyunk az egyetlenek - az óvodában mondták, hgy 2 db óvónénit + 6 darab szülőt is megtalált hétvégén a kölkök által szállított vírus. Node lassan újra az őrhelyen, holnap már dolgozom (főleg ha kapok fizetést és tudok békávébérletet venni), és máskor mindig kell lennie itthon vodkának a fertőtlenítésre.

Mi még ebből a tanulság? Nem kell nyárra bezárni az ovit, mert akkor nincs törés, a gyerek folyamatosan fel van vértezve a fertőzések ellen. :P