szombat, augusztus 30, 2008

Gyűrűkúra

Újra itt. Találtam egy aranyos térképet. A Gyűrük Ura c. fantasyregény színhelyeit próbálja elhelyezni a jelenkori európai térképen. Persze kissé el kellett torzítani az egészet, mégis látszik, hogy Tolkiennek és fiának szeme előtt Európa lebegett, amikor a 6-7000 évvel ezelőtti Középfölde geográfiáját megálmondta. Vanbenne pár érdekes párhuzam:

• A Megye Anglia délnyugati részén lehetne, valahol Yorkshire környékén, Amon Sul meg a skót Felföld. Persze tenger nélkül.
• A Szürke Rév (vagy Kikötő? már nem emlékszem, rég olvastam ám) meg Írország, Limerick vagy Galway lehetne.
• A Helm-Szurdok a francia-német-svájci közös határhoz, Bázel környékére esik.
• Rohan = Bajorország (höhöhö), Fangorn sötét erdejét szerintem teljesen nyilvánvalóan a Schwarzwaldról (Fekete-erdő) mintázta J.R.R.
• Ered Nimrais az Alpok.
• Gondor az észak-olasz Pó-síkság lehet úgy, hogy a mai Adria egy része még nem került víz alá.
• Itt mifelénk is összekeverdett minden. Mordor cirka Erdély és Magyarország, a Végzet Hegye valszeg Romániában van, Minas Morgul és Minas Tirith szerintem simán beleférne Budapest (ami pedig nem is a nazgû
lok városa, hanem az orkoké) és Bécs :-) csak az észak-déli hegylánc, az nem stimmel a folyó mentén. Fogjuk rá, hogy Gödöllői-dombság. :-) Ez esetben Barad-dûr, a Sötét Torony meg Kassa. Ha nem, akkor is szopás, mert Barad-dûr = Budapest; Minas Morgul és Minas Tirith meg kb. Zágráb és Ljubljana.
• Rhûn Tengere = Fekete-tenger
• a Rhûnon túli Vas-hegység talán az Ural
• Khand = Törökország
• Haradwaith Észak-Afrikában lehetne, Líbia + Egyiptom
Belfalas a Földközi-tengeren a Ligur-tengertől a Baleári-szigetcsoportig tartó terület.
Ja és ha Mória bányái Norvégiában vannak, akkor Völgyzugoly (Rivendell), bár kinézetre a svájci Lauterbrunnental, a térkép szerint inkább Trondheim. :-)

Hát már csak így van ez, megint így jártunk: a norvégeknek jutott Rivendell, nekünk meg az Minas Morgul vagy a Fekete Torony egy köpésre a Végzet Hegyétől. :-)

(via strangemaps.wordpress.com)

Napkollektor

Újra itt. Zoli barátomtól kaptam ezt a pdf-et. Annak a rövid leírása, miként lehet házkörüli hulladékokból a gyakorlati életben is jól használható napkollektort összerakni. Egy elolvasást megér. A téma részletes kivesézése a http://www.sorkollektor.hu oldalon olvasható. Nekem egyetlenegy gondom van az egésszel: hogy szét kellene barmolni a ház falát. Faháznál ez nyilván nem olyan nagy gond, de egy 40 centis téglafalat átfúrni és az oldalára tenni egy ilyen nagy fekete izét... Mindenesetre az ötlet jó és érdemes lenne megpróbálni szvsz.

péntek, augusztus 29, 2008

Wullenweber-antenna


Nagyobb térképre váltás

csütörtök, augusztus 14, 2008

Autó-Motor, 1952



Azt hiszem, maga az út semmit lényegeset nem változott 1952 óta meg tán a közlekedés sebessége sem... legfeljebb a forgalom sűrűsége.

péntek, augusztus 08, 2008

Саакашвили

Újra itt. Ez meg másik mai idióta:


Mondjuk ezért a Tyimosenko-ölelgetésért kicsit irigylem... :)



Ez a ma délutáni CNN-interjúból van. Mondjuk a pali nekem önmagában is eléggé gyomorforgató volt (röviden: megszórja nehézfegyverekből a békefenntartókat, aztán csodálkozik, ha azok komolyabb segítséget kapnak...); a képet jobban megnézve van még egy érdekes dolog. Grúzia elnöke hivatalos nyilatkozat alatt milyen alapon használ EU-zászlót?? Hát a jó q anyját. A minimum, hogy az EU kérje ezt számon rajta... Amúgy is erősen jenki-irányultságú szarkeverő, akkor legalább az amcsi zászló előtt pózoljon, ne a miénken...


mai idióta





csütörtök, augusztus 07, 2008



Aptera



Ez nem Zsiguli. :-) Az Utah állambeli Aptera Motors gyártja ezt az izét. Az első prototípus sima dízelmotorral készült, 55 mérföldes (kb. 90 km/h) sebességnél 230 mpg (cirka 1 liter / 100 km) fogyit produkált. Lesz majd hibrid meg tiszta elektromos hajtású is, meg benzinmotos is. Korrekt felszereltsége van, mint egy mai középkategóriásnak. Dupla légzsák, GPS, MP3, automata klíma napelemes táplálással, körbe LED-es lámpák. Visszapillantó tükör helyett kamera mutatja a kocsi mögött levő területet 3 TFT-monitoron, 180 fokban, holttér nélkül.

500 dolcsiért lehet lefoglalózni a majdani sorozatgyártású kocsit - a 2008 végétől készülő, 200 km hatótávolságú, közönséges konnenktorból feltölthető tisztán elektromos hajtású 27.000,- dolcsi lesz. A 8 deci / 100 km fogyasztású hibridmotoros változat 2010-ben várható, 30.000,- dolcsiért.

Hát nem tudom, nagyon drága; még az eszetlenül szigorú környezetvédelmi szabályozású Kaliforniában is csak divatjármű lehet belőle szvsz. Mindenesetre, bár a kocsi nem szép, a koncepció nekem tetszik, első blikkre használhatónak is tűnik városi bohóckodásra - szurkolok nekik!

szerda, augusztus 06, 2008

Zsiguli





Há nem szép?? Pontosan ugyanilyen volt az első autónk, pontosabban nagyapám '73-as Zsigulija. Még a színe is ugyanez volt...

Na. Mindenki menjen aludni. :-) Én is megyek, elég volt mára a melóból. Egy darab holland nyelvtankönyv korrektúrakészre szerkesztve valamint egy alapítványi projekt zárójelentése, kevésbé jó állapotban. Szerintem fagyit érdemlek.

kedd, augusztus 05, 2008

hétfő, augusztus 04, 2008

[09:23] Zak: mondom én
[09:24] Zak: csapataink harcban állnak
[09:24] Zak: http://hvg.hu/vilag/20080804_kina_tamadas_olimpia.aspx
[09:24] Zak: csak nemtom, miért kell ezt az ujgurokra fogni
[09:24] Zak: ungarok
[09:25] Zak: csak rosszul értették az MTI-nél
[09:25] Zak: expedíciós hadtestünk közeledik Peking felé

vasárnap, augusztus 03, 2008

nocsak

Újra itt. A ma reggeli HVG-n olvastam egy érdekes hírt, ami valószínűleg véletlenül került ki, hiszen senki nem akarhatja, hogy a világ tudomást szerezzen erről a dologról. Erről van szó:

Azt is csak nem hivatalos forrásokból tudtuk, amikor kiújultak a határvillongások a magyar-kínai határon. A klasszikus történetet (A határ közelében békésen szántogató kombájnunkat megtámadták az álnok kínaiak. A hős kombájn viszonozta a tüzet, majd visszarepült a téeszcsébe) is csak azért kellett orosz szereplőre átfordítani, hogy ne tűnjön fel senkinek. Ezzel immár nem kell foglalkozni azóta, (Jobb a barack mint a vodka, lesz még magyar falu Moszkva) amióta a metró vonalát meghosszabbítottuk, és a Moszkva tér után Moszkva-alsó, aztán Semerreretyo következik. Most már mindegy, nem lehet tovább titkolni, hogy expedíciós csapataink megindultak - immár a Kína fölött megszerzendő uralom első lépése megtörtént. Csapatunk behatolt Kína* területére! Az álnok HVG meg leközölte. Hiszen tudjuk: merjünk nagyok lenni! Hozzátehetjük immár, hogy a legnagyobbak! Persze amint elfoglaljuk Kínát is.

*egyébként nyelvészeti bizonyítékok vannak rá, a "Kína" kifejezés sumér közvetítéssel került a magyarba. Árpád apánk a Szíriusz fényénél éppen Hamurabbi műveit olvasgatta Kitaaj esetleges elfoglalásának kínjairól, és felhördüle: "Kín ám a....!"

(Ha most valaki hozzá meri tenni, hogy ez az olimpiai csapatról szólt és hogy a nagyságunk megegyezik két nagyobbacska kínai város méretével, az illúzióromboló és a medvefelvonulás zárószámaként a vérmókusok elé vetjük.)

Top Gear műsorgyűjtemény

péntek, augusztus 01, 2008

Hungaroring



















Újra itt. Félórával ezelőtti fotók: lassacskán telik a kemping az utca végén levő dombon. (Én is tudom, hogy rossz a dátum - sose vegyetek HP fényképezőgépet.)

Lancer Sportback Crossover

Fantáziarajz - a még nem is kapható Sportback emelt hasmagasságú változata így nézhet ki a 2010-es piacradobáskor. Végülis egy AWD-vel alatta egész jó lehet majd...



Update - közben a Totalcar is lehozta az eredetelieg tegnapelőtti hírt. :-) Örvendetes, hogy komoly autósportálként ők is olvassák a kis blogokat. :-) Mondani nem tudtak hozzá semmi érdemlegeset, csak tükörfordítását közölték az eredeti cikknek. Azt mondjuk nem sikerült leírni, ami a fenti képen jól látszik, hogy egy japán autóslapból beszkennelt, generált képről van szó - a japán szöveget levágni sikerült. És ha megnézed jól, látszik az is, hogy az eredetin a bal első sárvédő felett látszik egy kis kéz, amit a Totalcar (nem is túl ügyesen) elmaszatolt, nehogy látsszék. :-) Szerintem az belefér, hogy egy privát, alig látogatott kis blogon ollózok innen-onnan; de hogy Magyarország legnagyobb online autósportálja megengedheti magának, hogy ilyen simán copy-paste írjon cikket... háááát.... :-) A magyar kép itt:

Újra itt. Alább Sévold gyűjtése, egy aranyos prezentáció: