hétfő, április 30, 2007

Mai fényképek

Bár ez nem túl látványos kép, azért érdekes nekem mégis, mert úgy tûnik, tényleg kezdenek javulni a makróim... ;-) és arra kell rájönnöm, így lassan a 10 ezredik kép környékén, hogy borzasztóan sok fény kell egy jó, kézbôl készült fotóhoz - különben meg egy jó állvány és távkioldó.


Ez nem különösebben jó kép a Lánchídról, de azért mégis tetszik valamiért. Asszem minden budapesti amatôrfotós egyszer az életben eljut oda, hogy ellenállhatatlan vágyat érez a Várból vagy a Citadelláról egy éjszakai látkép készítésére. Nekem is érik erôsen... :-)


Ugyanaz a Budavári Siklóból. Amúgy számomra elég borzasztó volt a Vár-beli kirándulás. Millió turiszt: oroszok, japánok tömegével, sok spanyol vagy talán portugál (ôszintén szólva dunsztom sincs, mirôl lehet megkülönböztetni a két nyelvet), mindez tetézve az idióta magyar pénzbeszedô-mentalitással. Valami botrány, hogy sok száz forintot szednek azért, ha a Halászbástya tetejére fel akarsz menni. Mondjuk én kibírom, mert kvázi-pestiként bármikor fogom magamat ôsszel vagy télen és felcammogok oda fotózni, amikor a kukásmellényes cerberusok nincsenek ott. Gond az, hogy "a magyar az mind pénzt szed" érzés szerintem riasztó hatással van az idegenforgalomra... Arról nem is beszélve, hogy az ocsmány inox-karos beeresztô kapukkal úgy el van rondítva a Halászbástya, hogy ihajj. Szerencsére a vársoképet, a Duna látványát nagyon eb@ßni nem tudják. Remélem.

vasárnap, április 29, 2007

Osella BMW

Ez csak egy próba, vajon lehet e a blogba videót belinkelni - ha már kipróbálom, legyen az egyik kedevencem az utóbbi napokból.

szombat, április 28, 2007

Volga

Muszáj átvennem ezekete a fotókat az englishrussia.com nevû orosz blogból (ott van még jó sok kép), annyira egyedi és annyira idióta... Volga M21 jellegû szénszálas kaszni, alatta 370 LE Porsche Cayenne Turbo minden; majd kap egy másik motort, az 770 LE lesz felhúzva. Az user fizetett érte németeknél 1.000.000,- € körül. Ahogy látom, hatdugattyús Brembo fékek vannak elöl - szerintem csak a fékrendszerbôl kijönne Zsuzsi Coltjának ára.

Jól menô üzlet a GSM-szolgáltatás Oroszországban is, CEO-nak lenni meg mindenütt kifizetôdô...


csütörtök, április 26, 2007

Stiletto...

...di Venezia. Alapjában véve ronda egy fegyver... hiába a reneszánsz, hiába felvilágosodás, hiába a mûvészi ötvösmunka - ezt a darabot bizony csakis és kizárólag arra tervezték, hogy uno jól menô attentato (avagy assassino) a kuncsafto bordái közé bökje.

szerda, április 25, 2007

Sávszélesség v2


Ma életre kelt a Rákóczin a strukturált hálózat. Toltam gyorsan egy tesztet, ilyen eredményt még nem láttál. :) Letöltés 2.5-3.5 megabit per sec között változik, a feltöltés meg 13-17 (!) megabit....

könyv



Ma van 288 éve, hogy megjelent a Robinson Crusoe c. könyv elsô kiadása. 1719 április 25. óta valószínûleg sok milliárd ember olvashatta - mi tagadás, én ma, felnôtt fejjel is szívesen veszem a kezembe. A képeken az eredeti, legelsô kiadás belsô címlapja és egy modern filmfeldolgozás DVD-borítója.

kedd, április 24, 2007

.

Nem, ez nem pont, hanem (Ede terminológiájával élve) egy "staying alive signal". Vagyis még itt vagyok, nem fordultam fel, nem csuktak le és nem is vándoroltam ki Új-Zélandra. Vasárnap este a Fibernet úgy döntött, hogy megborítja a rendszerét, így 22:16-kor még ki tudtam küldeni egy e-mailt, de 22:27-kor már nem. Ma délután kapcsolták vissza, állítólag az egész Gödöllôi kistérséget érintette az üzemzavar. Amúgy is marhára jólesik, mert a Rákóczin sincs internet meg telefon sem... tegnap délután sikerült megegyezni e a Kipszernek meg az ELTE-nek, hogy ki fizesse a patch-kábelek árát, azaz immár reális esélyt látok rá, hogy ebben a hónapban a füstjeleken kívül is legyen valami kommunikációs lehetôség az irodában.

I'll be back...

kedd, április 17, 2007

Rákóczi út, v9 kieg.

Na ezt még muszáj elmesélnem. :-) Jön fel Ágival ma délután G., némileg ingerülten, hogyaszongya nálunk is olyan zaj van a másodikon, mint nála lent? (Övé a földszinten a kutatócsoport, közvetlen a Rákóczi útra néz minden ablak.) Bevittük egy Rákóczira nézô irodába - jé, itt lehet beszélgetni. Nézi az ablakot. Hú, hát itt fent 3 rétegû az ablak, külsô szárnyon szimpla hagyományos, belsôn dupla thermoplán vagy minekhíjják. Nála lent a cirka másfélszer egy méteres üvegtáblák meg csak dupla thermoplán. Még vele is meg merték tenni, hogy nem gondoskodtak az elégséges zajszigetelésrôl... Olyan zaj van az irodában, mintha a buszmegállóban lakna. Beszélgetni se nagyon lehet, nemhogy szemináriumot tartani. Jó, hát akkor majd még egy réteg bentre, mondja ô. Azám, kérdezzük, és mi lesz, ha valaki belelép vagyy polgáros egyszerûséggel betöri az ablakot 1 sörösüveggel? Az ablak alja van vagy 40 centire a járdától, simán neki is szédülhet bárki, oszt' csak benyúl a számítógépért. Jó, akkor legyen rács. Nem lehet, még a belsô ablakokra se engedi a Mûemlékfelügyelet. (Na ekkor már kezdett morcos lenni.) Igaz, dehát legalább van riasztó... Ja mondom, elnök úr gondolja, hogy ha megszólal a riasztó (ami egyebként még mindig nem müxik), akkor valamelyik Astoriához szervezett szeánszon a 20.000 "békés felvonuló" között szirénázva idefárad a rendôrség? Udvariasan elköszönt és otthagyott bennünket a folyosó közepén. :-)

Gyula, a múltkori sörödért jelentkezhetsz nálam. :P

Rákóczi út, v9

Eboy, megtettem, megírtam hétfô hajnalban. :-) Igaz, nem csak fônöknek, hanem rögtön utána kiment az egész Intézetnek is, mind a 90 kollégának. Aztán reggel valahogy a dékán kezébe került, aki állítólag oltári botrányt csapott emiatt, hogy én rémhíreket keltek, ijesztgetem az embereket, stb. Persze ha átjön és végigvezetem, ugyanezt látta volna... Tegnap délután, vezetôi megbeszélés után csak a fônök érkezett az irodába, pár perces echte államtitkári letolást kaptam - majd megdícsért, hogy milyen klassz irányítótáblákat gyártottunk, és rátértünk a többi problémamegoldásra... :-) Végülis ha részletesen belemegyünk, tételesen végignézve a listát, senki nem tudott volna olyant mutatni benne, ami adott pillanatban nem felelt meg a valóságnak. Brit irányvonalú kollégám, Z. jóval kevésbé finoman fogalmazott körlevelet küldött ki az Angol-Amerikai Intézet munkatársainak - érdekes módon szinte ugyanazokat a problémákat vetettük fel. Mindenesetre annyit elértem/tünk (persze tételezzük fel jóindulatúan: talán az írásom nélkül is megtörtént volna), hogy egy-két kritikus, kifogásolt dolog megoldódott. Pl. lecsesztek a vécéknél a mosdó szélére 1-1 szappant. :-) Törölközôt azt nem :-) úgyhogy tökre ki lettünk segítve. Oké, erôs sarkítás lenne azt mondani, hogy csupán ennyi történt, mert nem igaz. Pl. kezelô nélkül mûködik a dupla lift és hirtelen kaptam asztalosokat is, hogy a hirdetôtáblákat felfúrják, és vettek fel takarítónôt mindkét szintre. Még nem tudja, de szivni fog szerencsétlen, a szobalistám alapján az irodáink+tantermek összesen cirka 2.000 m² a három szinten, + a folyosók és mellékhelységek padlója. Ezt az 1. és 2. emeleten egyenként olyan 1.100-1.300 m² területre saccolom. Ez durván 330 négyszögöl. Namost gondolj bele, hogy milyen naponként végigtakarítani egy 330 négyszögöles telket... de nem ám csak végigtolni rajta a fûnyírót, hanem rendesen lepucolni. Fizikai képtelenség. Ez pedig ugye azt jelenti, hogy a napi takarítás, mint olyan, eléggé korlátozott lesz.

A szemetesek sem tartoznak a vécék felszereléséhez, emiatt ma volt is 'pöti problém'. Vmelyik lányvécében csajszik az elhasznált stuffot a csészébe dobták, ami frankón eldugított mindent. Elôször csak a földszinten jött a víz, aztán ahogy telítôdött a lefolyó, elôbb az elsôn, aztán a másodikon is bugyogott fel a hákettóval vegyített anyag. Izgi volt :-) de legalább tök jó új káromkodásokat tanultam a fazonoktól, akik a dugulással küzdöttek. Na ennyi. Holnap folytatása következik :-) most éppen azon megy a meccs, hogy az BTK vagy a Kipszer vegyen a folyosóra szemetest. De a legszebbek azok a pillanatok, amikor Kipszer Kivitelezés meg Kipszer Üzemeltetés egymásra mutogat, hogy "ô feladatuk". Komolyan mondom, ha nem én szívnék a sor legvégén, néha könnyesre röhögném magamat...

szombat, április 14, 2007

Rákóczi út, v8

Vége a hétnek... ezennel részemrôl befejeztük a 12+ órás munkanapokat. Biztosan szükség lenne még párra, de elég volt az elmúlt 3 hét. Nem kéne folyton ezzel foglalkoznom, de megviselt a költözés, egyszerûen képtelen vagyok másra koncentrálni. Reggel beutazás, munka egész nap, hazautazás (gyerekek persze már alszanak olyankor), némi alvás, reggel újra. Most meg nem bírok aludni. :-( Egész héten alig kajáltam, ma viszont végre rendesen ettem és emiatt képtelen vagyok aludni....

Pár ma esti pillanatkép a Rákóczi 5. ojjektumból. Elsôként a csudálatos szemetesedény, amely a hátsó lépcsôház minden lépcsôfordulóját ékesíti. A tartalmukról nem bírtam közeli képet, de ha el bírsz képzelni olyan hányást, amit pár csikk elfogyasztása után produkált valaki, akkor kb. képben vagy.


Irodával szembeni kapcsolószekrény. Esztétikailag annyira tán nem gáz, inkább az az érdekes, hogy miért is van egy 400 Voltos gépészeti tér tárva-nyitva? Egyrészt ha mûszakilag képzett bölcsészkém hozzányúl akármivel és megcsapja a delej, akkor mi van, he? Másrészt ha tréfáskedvû bölcsészkém hozzányúl és ô csapkodja le az irodák automatáit, akkor vajh mi van? (Oké, ha nincs elmentve a dokumentumom, akkor kimegyek és pofáncsapom, csak attól nem jön vissza a munkám...) Mondjuk a 2. emeleten bármelyik kapcsolószekrényt kibökhettem volna, egyik sincs zárva. Az alul üresen himbálózó gégecsövekre nem teszek megjegyzést, ez csak a Kipszer elôrelátó tervezését bizonyítja, nyilván a 300 év múlva bevezetendô plazmafolyam-átvitelre készültek már most elô. ;-)


Itt késôbb a 2. emelet, "élet"-kép. Halkan jelzem, hogy hétfôn reggeltôl itt oktatás lesz, százasával fognak zsibongani a zsibongóban a hallgatók. Tanári asztalok közül jópárnak meglenne a helye a nagyobb szemináriumi termekben (idióta bútorszállító idióta terv alapján idióta módon rendezte be, hiába hörögtünk), de hogy kerül be? Én egyedül nem bírom el, kollégáktól meg nem várhatom el, hogy segítsenek cipekedni, az amúgy tök normális és segítôkész költöztetô cég (végülis leírhatom, ez az én privát blogom: Fresh Kft.) emberei sem azért vannak, hogy a Kipszer vagy a bútorgyártó munkáját elvégezzék. Néhány tanársegéd meg PhD-s így is annyi munkát végzett, mintha fôállású takarító lenne. Ellenpélda is van persze, nem is tudom, nevessek vagy sírjak hülyéjén. Amúgy is "kedvencem" a kiskolega.... 2.5 héttel ezelôtt felszólításra nagy kegyesen lepakolt egy polcot, aztán elhúzott valami borzasztóan fontos dolgára. Oké, jó oldal, hogy nem akadályozott :-) bár találtam volna neki is melót. Ma beérkezett, kezébe nyomtam a szobája kulcsait, csak menjen az útból. Szerencséjére nem nekem tette azt a realitásérzék
tökéletes hiányáról tanúbizonyságot tevô megjegyzést, miszerint ô úgy képzelte, hogy amikor bejön az új helyre, majd csak bedugja a laptopját a hálózatba és ugyanúgy tud dolgozni, mint régen. Aha, persze. Mi 12-13 órát szivunk, hogy egyáltalán lépni lehessen a dobozoktól, emmeg a szemellenzôje mögül csak a drágálatos projektorát meg az internetét látja...



1. emelet, Skandináv Tanszék (fú azokra mennyire zabos vagyok mostanában, szarkeverô egy bagázs), dettó kupi. Az összehajtogatott kartondobozok el fognak tûnni, azt konkrétan tudom, de többi...? Ismerem a választ: Vitesse el a BTK. Mintha a BTK üzemeltetne... azért ez valahol tragikus, nem? A BTK kampuszát nem a BTK üzemelteti, hanem havi soktízmillióért egy profitorientált cég. Nem vagyok optimista... remélem tévedek.
Mindenesetrer az ígért folyosói székeknek nyoma sincs, a kint hagyott asztalokon meg a földön fognak ülni a hallgatók.


Másik kedvencem: alagsori gépház. Ez a lépcsôház és a menza közötti 10 méteres útszakasz közepén van, az elmúlt napkban pontosan ugyanígy szabad bejárással. Kalandtúrázóknak ajánlott. :-) Ha nem olyan rendes gyerek vagyok, hogy csak az ajtóból fotózok, hanem lemegyek és a kép közepén látható ajtó mögött jobbra található kapcsolótáblát elkezdem birizgálni, akkor elôbb-utóbb érdekes tüneteket produkálna az épület. :-) Nem, nem mentem le :-) röntgenszemem van, látom, hogy ott vannak a bizgentyûk.


Szóval izgi. :-) Az olyanokról nincs fotóm, mint a csak egyik oldalról nyíló lépcsôházajtó, lyukas ablaküveg (elképzelni se tudom, hogy csinálták), újonnan is 5 éves budiszagot árasztó budi, az elsô (!) használat után darabokra hulló, YUH vagy mi a rosseb nevû kínai zárbetétek (életemben nem láttam ilyen szarokat, szerintem a kínai piacon vette kilóra a Kipszer), hiányzó táblák, huplis, másutt hézagos parketta, nem csukható/zárható ajtók, repedt fal, nem mûködô piszoár,
burkolatlan levegôcsatorna-szigetelések, dróton lógó 60-as izzó, használaton kívüli liftek (imádni fogják a 4. emeleten). Soroljam még? Nem kell a hibalistához Kipszer-képviselô jelenléte... látja majd mindenki, aki belép az épületbe. És az a legszebb az egészben, hogy nem a hibákat produláló kivitelezôt, hanem a Bölcsészkart fogják leszólni miatta. Ja, az épület állítólag 2 hete tökéletes állapotban át van adva. :)

A 30-32 °C levegôhômérsékletû könyvtárépületrôl pláne nem is beszélek. Nem mentem át megtapasztalni :-) bár érdemes lett volna, hátha könyvtároslányok nekivetkôztek. :-)

Reagálásra továbbra is adott itt alant a kattintás.

vasárnap, április 08, 2007

Csak úgy, sokadik rész

Tegnapi fotókból pár darab.

Virágzik az izébokor, tillárom!


Rágcsálják az állatok, háj devla-devla le...


Madáretetôbôl nô a hogyishíjjákvirág, oszt' jóidô. (Látszik, nem ismerem a népzenét, nem jutott eszembe több töltelékszöveg.)


Végre-valahára hozzájutottam, hogy lecseréljem Colton a téli gumikat, pompás segítséget is kaptam hozzá. :-) Igen, én is tudom, hgy vékonyka a 175/65R14 gumi, azt is tudom, hogy vacak a mintázata és a még az amúgy általam nem túlságosan kedvelet Continentalnak is vannak ennél jobb abroncsai. Majd ha gazdag leszek eccer pénzileg, kap szélesebb Nokian gumikat nagyobb felnivel.

Illetve mégse, kap egy fenét, Zsuzsi autója, elég ez rá ;-) ha vastagabb leszek, magamnak veszek autót. :P

péntek, április 06, 2007

Rákóczi út, v7

Néhány fotó a Rákóczi útról. A második emeleti, jobb oldali erkélyrôl készültek a Finepix S9500-al. Az Astoria irányába nézve ez a kép fogad. Kollégával azon nevetgéltünk, hogy nem kell helyet bérelnünk a Fidesz-nagygyûléseken, prímán belátható minden, és a vérmesebb lelkületû tüntetôk se nagyon tudnak ilyen magasan Molotov-koktéllal megdobálni. Persze kérdés, hogy a könnygáz mennyire érzôdik itt fent. ;-) De majd kitapasztaljuk, attól tartok....



Sajnos a Kipszer plakátja még mindig itt zavarja az összképet, pedig már rég el kellett volna tûnnie, mivel elvileg a hónap 2. napjától miénk az épület. Persze gondolom, ha valaki március 31.-én levette volna, az összes Kipszeres fônök itt hisztizne, hogy miért került le még márciusban. :) Na mindegy, ha nem szedik le, majd lekapom én. ;-)

Blaha Lujza tér felé nézve. A Volksbank épülete áll mellettünk, eléggé leromlott állapotban, de még így is nagyon-nagyon impozán látvány. Hála istennek ennek a felújítása is elkezdôdött, ôszre igen szép lehet a homlokzata. Nem értek hozzá, nekem oan historízáló-reneszánsz-velencei stílusú keveréknek tûnik. Egy ilyen erkélyre könnyû odaképzelni Giacondát színpompás selyembe öltözve vagy egy velencei dózsét drága bársonyruhában.


A harmadik emeleti erkély közelrôl.


Forgács Józsi említette, hogy a ház vízköpôi (gargoyle) ugyanolyanok, mint a párizsi Notre Dame tetején levôk. Nem értek ehhez sem :-( a Notre Dame-ban meg jó 15 éve jártam, fene se emlékszik ilyen részletekre... :-( Mindenesetre utánanéztem, kerestem fotókat és ha azonost nem is, de hasonlót találtam valóban. Ezzel együtt látványos és nagyon egyéni megoldás, díszére válik a háznak. A Volksbank se érdemli meg ezt a szép épületet. :-)

Régi pénz

Takarítás közben ezt találtam a vacakjaim között:



Egymillió milpengô a háború utáni hiperinfláció korából. Anno dédimamám tette félre emléknek, érdekes megnézni közelebbrôl. Közönséges offszetnyomással készült. Láthatóan se idô, se energia nem volt a nagyon részletes kidolgozásra, ahogy az a korona vonalainál látszik. A sarokdíszek bôven háború elôtti stílusra utalnak, gondolom, jobb híján elôkapartak valami akkori sablont.



Ez itt alább összehasonlításként (ugyanakkora felbontással = 1200 dpi) beszkennelt 2000 forintos. Köszönet érte az oldal szponzorának, a nejemnek ;) Ez már réznyomással készült, láthatóan jóval kidolgozottabb, vékonyabb, finomabb vonalakkal és ívekkel dolgoztak, amit nyilván nem csak a fejlettebb technológia tett lehetôvé, hanem a korral változó igények is inspiráltak. (hinyne de jó körmondat volt)




szerda, április 04, 2007

Költözés v2

Folytattuk ma is a költözködést. Zsuzsi gépén kissé elállítodott a dátumozás, a fejem felett levô óra a mérvadó. :-) Szokásomtól eltérôen ;-) most rólam készült fotóval kezdôdik a post. Ági fotózott, még kint az Ajtósin csípte el a szerencsétlen arckifejezésmet. Ugyan ez nem derülne ki, de elárulom, hogy a születési rendellenességek mellett azért ilyen a fejem, mert éppen a cipôt fejtem le magamról, kipiszkálandó az ideiglenesen benne állomásozó kövecskéket. :)


Károly kollégám és jómagam mimikájából valóban az olvasható le, amire gondolsz: "Húbame, hogy ezt is kulimunkát is nekünk kell...."


Ács kolega (akit egyebként szintén virtuális vállveregetésben részesítek a segítségéért) nyilvános helyen ölelgeti koleginát. Lehet, hogy célt tévesztettem a fotó közlésével, elôbb nekik kellett volna felajánlanom némi anyagi ellenszolgáltatás fejében... ;-)


Alábbi fotó kissé több kommentet igényel. Szóval az úgy kezdôdött:-) hogy kosz van. Pontosan ugyanolyan dzsuva, porszemre azonosan, mint a múlt heti hibajegyzék írásakor. Miután frankón berendeztünk pár irodát, felmerült, hogy a piszkos padlót meg poros bútorokat tán jó lenne letakarítani, ne piszokba költözzünk be. Némi szóváltást követôen valami helyi fényestekintetû IQ-harcos kijelentette, hogy ki van takarítva, csak "pipere"-takarításról van szó, ammeg nem izgi. a.) anyád b.) kívánok ezúton otthon így kitakarított lakást c.) másik, jóindulatú kipszeres által megígért és párszor megsürgetett partvis-user soha nem érkezett meg. Sôt, az egész épületben nem sikerült felhajtani takarítóeszközöket még úgy se, hgy majd mi megoldjuk a kezelésüket. Tényálladék idióta fennforgásán berágván rektorhelyettes asszony lerohant a sarki Rossmanba és tisztítószerrel, felmosó-szettel tért vissza, majd intézetigazgató asszonnyal fél óra alatt feltakarították azt, amit az üzemeltetônek kellett volna. Asszem a dolog ismét nem minket minôsít, hanem a Kipszert... (
Igen! Igen!!! Leírtam! Rosszat írtam róluk! Beeeee....)

Ajánlom figyelmébe másoknak is, többiek ugyancsak nézzék elmélyülten alábbi fotót, majd gondolkodjanak el a tükör elôtt, hogy ha igazgató professzornak nem derogál dolgozni az intézetéért (vagy egy államtitkárnak hetente 2-3 alkalommal személyesen tájékozódni és segíteni) akkor mások miért ß@rnak bele ilyennyira a költözésbe? Netán bejönni fizikai valójukban, nem csak asztráltestüket küldeni és lélekben velünk lenni, távolról utasítgatni? Netán felemelni a telefont és megkérdezni, hogy "Mi a pálya, Oláh néni? Köllene e dógozni valamit, ha mán én költözök oda, he?"


Namost itten alább van egy kis felirat, hogy "X megjegyzés", ahol X=0, 1, 2, ... és konvergál a végtelenbe. Erre kattintva lehet saját egyéni aspektusból a megjegyzéseket és magyarázatokat fûzni a posthoz, korrigálandó egyoldalú ábrázolásmódomat; és nem a hátam mögött hörögni (meg nem köszönni az utcán), hogy idegbeteg dagadt szakállas hapsi megint milyen csúnya, aljas, hamis dolgokat ír a "zinterneten".

vasárnap, április 01, 2007

anno

A költözködés miatt elôbújtak mindenféle régebbi dolgok, még apa papírjaiból is találtam mindenféle érdekeset. Olyant is, amit nem nagyon publikált sehol. Kevesen fogják majd értékelni, de az az 1-2 ember, aki érdekesnek találja, szerintem használhatónak is véli majd az infókat. Kezdetnek egy kevésbé komoly írás, az önportréjával.

Idén márciusban lett volna 60 éves....

Jaj!

Azt hiszem, beteg vagyok. Megettem egy egész, nyers sárgarépát! Pedig utálom. De most megtettem. Mi lesz ezután...? Spenótot eszem tükörtojással vasárnapi ebédként???