kedd, január 30, 2007

Már megint találtam fotót magamról :)

péntek, január 26, 2007

Fotók

Utóbbi pár napban megint volt alkalmam fotózni, igaz eléggé összevissza. Ez a címer a Rákóczi 5 alagsorában, a majdani egyik számítástechnikai gyakorlóban van. Nagy szerencse, hogy nem tûnt el, simán befalazták vagy leverték volna, ha Józsi nem szól, hogy hozzá ne merjenek nyúlni.


A pince után a tetô következett. Bár én még a sámlin is úgy szédülök, hogy majd szétdûlök (fú de pocsék szóvicc volt, pedig Frédi-Bénibôl loptam), erôt vettem magamon és felmentem a tetôre. Sajnos az R5 alacsonyabban vana környezô épületeknél, de így is érdekes. Van még feljebb is, a kazánház teteje felett egy szellôzôkémény szervizútja, de oda végképp nem mertem. :) Viszont ígéretem van rá, hogy ha adok szélsebességmérôt, akkor felszerelik nekem bombabiztosan... ez szép gesztus, csak honnét a bánatból nyúljak egy olyant, ami PC-kapcsolattal mûködik, mert ugye nem fogok felmászkálni a tetôtérbe adatot olvasni, a rádiós kapsolat pedig kizárt, hogy mûködjön az én irodámig, a másodikra. Bár, ha jobban belegondolok... végülis a belsô udvaron, ha nem is közvetlen rálátás, de akár még az is elképzelhetô, hogy 866 MHz lehallatszik. Na mindegy. Ezt lôttem, a Dohány utcai zsinagóga tornyai, teljes zoommal, szemerkélô esôben, remegô kézzel, szédülve.


Váltás :-) Délután, amikor kész lett Isti gépe, elkezdtem fotózni mindenféle vacakokat, amikrôl akkori optimista hangulatomban azt gondoltam, hogy érdemes lenne felrakni a Vaterára vagy a teszvesz.hu-ra (fôleg, ha nem lennék letiltva). Persze nem érdemes, mert most este megnéztem, tele vannak efféle hulladékkal, kutyának nem kellenek még 1 forintért sem. Kazalnyi alaplapot, pár CD-t, procit, memóriát fotóztam, itt két közeli felvétel, amik tök véletlenül egész tûrhetôen sikerültek.


Ez pedig egy igenrégi, ISA-buszos VGA-kártya grafikus procija.


Ez meg kutya. (Ha nem jöttél volna rá...) Befekszik az íróasztal alá, hanyattfexik és beborul úgy, hogy se zenére, se vakura, semmire fel nem ébred. Néha horkol is. :) Ejnye.

Eclipse GSX

Idesüssetek, milyen fáintos képet találtam! :) Igaz, jópár éves, a kocsi meg Bécusé, de aki nem tud magyarul, az frankón azt hiheti, hogy a sajátomat bütykölöm. :)

csütörtök, január 25, 2007

na....

.... csak hogy legyen valami fissítés. Egy ilyennel szeretnék holnap dolgozóba menni:

vasárnap, január 21, 2007

B-24



Ezt a képet nagyon régen kerestem már; csoda, hogy elôkeveredett.

1971. november

Helyet csináltunk a kutyának, és mindenféle régi meg kevésbé régi papperok kerltek elô. Pl. ez rólam Kápolnásnyéken, 1.5 évesen. :-)


Meg ez, a jénai egyetem levélpapírja:



NDK-s levélpapír Drezdából:



Végül a Posta Kísérleti Intézet (PKI) levélpapírja akkoriból, amikor cirka 20 évvel ezelôtt ott dolgotam. :-)


szombat, január 20, 2007

Borzas (a.k.a. Tyutya)








Hosszas vacillálás után ma új lakó érkezett hozzánk a Herosz Állatmenhelyrôl. Jó lenne, ha hosszú távon is kijönnénk egymással... végülis ma még csak 4 alkalommal pisilt a lakásban. Na jó, betudható a hirtelen környezetváltásnak, az egész, új szituációnak és persze a harsányan lelkes gyerek-gazdik. :-) Vagy csak áltatom magamat...? Ezzel együtt jólnevelt kutyának tûnik. Remélem, az is marad. A kispárnáját mindenesetre már megtalálta.

péntek, január 19, 2007

Sapporo






Valahogy nincs mostanában témám... :-( így hát csak egyik régi kocsim születésekor készült sajtófotókból csemegézek. Impozáns látvány még ma is, nicht wahr? Autóforma autó.

szerda, január 17, 2007

Totoja sziget

Asszem megtaláltam az ideális szigetemet Fiji közelében :-) Nomen est omen - a neve alapján nem kapkodnak el semmit ott :-) már ha egyáltalán lakik valaki itt...


szombat, január 13, 2007

500



Ja meg azt akartam még bemásolni, hogy tavaly októberben '56 emlékére nyomtak egy sorozatnyi 500 forintost. Egész jól néz ki, beszkenneltem kis felbontásban, hogy legalább a fotója megmaradjon :-) mert én úgyis elköltöm. Itt az MNB tájékoztatója a pénzjegyrôl. (Vigyázz, 3.5 megás .pdf)

Idôjárásch


Lehet, hogy ma volt január legmelegebb napja? Kôszegen 17.7°C csúcshômérséklet mértek az idokep.hu észlelôi, ez frankón 20 fokkal több, mint ami egészséges lenne ebben az idôszakban. Már elôjöttek a rovarok is. Két napja nagy, kövér légy repült a lakásba, ma este iszonyú zúgással (amikor ablakot nyitottam elzavarni valami arra kódorgó állatot) egy óriás szúnyog repült be. Nem tudom, mi a pontos neve, az viszont pontosan biztos, hogy borzasztó bosszantó egy jelenség, amikor eltántorog közvetlenül az arcom elôtt. Hangyákat is láttam... elég furcsa lesz, ha hirtelen bezuhan akár csak egy hétre a -15°C.

Földrengés

UTC hajnalban földrengés volt Japántól északra, az orosz Kuril-szigetektôl nem messze. 8.2-8.4 körülit írtak a japán meg az amerikai észlelôk, ilyennek látta a piszkéstetôi szeizmográf:



Ha jól rémlik, a fészekben kipattanó energia logaritmikusan arányos a skála fokozataival, vagyis ez tízezerszer nagyobb energiájú rengés volt, mint a szilveszteri magyarországi. Szerencse, hogy nálunk nincsenek ilyenek... ez gyakorlatilag eltörölte volna az országot.

péntek, január 12, 2007

höhöhö

Подмосковные вечера

Не слышны в саду даже шорохи,
Все здесь замерло до утра;
Если б знали вы, как мне дороги
Подмосковные вечера.

Речка движется и не движется,
Вся из лунного серебра,
Песня слышится и не слышится
В эти тихие вечера.

Что-ж ты милая смотришь искоса,
Низко голову наклоня,
Трудно высказать и не высказать
Все, что на сердце у меня.

А рассвет уже все заметнее,
Так пожалуйста будь добра
Не забудь и ты эти летние
Подмосковные вечера.

szerda, január 10, 2007

Fék, nyikk, csatt.

Ez az autónk se kerülte el sorsát... Ahhoz képest, hogy a Stilo 5 hónapos korában már motorcserés volt, a Colt egész jól kihúzta 15 hónapig. Szebben képzeltük Zsuzsi tegnapi szülinapját...



Lámpa világítrendben, bár pár millimétert elmozdult, ezzel együtt én nem cserélném. Ellenben a két karosszéria-elemmel... A sárvédô
kissé rányomódott a vezetô ajtajára; ez most nyikorogva nyílik, mert összeérnek egy pillanatra. Piros Ignis volt az ellenfél, hálistennek nyugodt ember vezette és azzal váltak el, hogy "szerencse, hogy ennyivel megúsztuk". És milyen igaz. Mindenesetre rohadtul nem hiányzott :-(

Nyaff-nyaff. :-(((

szombat, január 06, 2007

Megalight

Szerintem a modern autók direkt programozva vannak, hogy a 20 ezres szervizciklusuk után pusztuljon el az összes izzó. Elvitted kötelezô felülviszgálatra, olajcsere, szûrôcsere, mifene; aztán kicsivel késôbb gyorsan kiég az egyik tompított. Persze ki lehet cserélni otthon. Csak macerás. Gondolom, az emberek 80%-a (ha már új kocsit vesz) nem nyúl hozzá inkább, begurul a szervizbe és kicserélteti egyórányi munkadíjért.

Persze rögtön egy párat kell venni, mert féloldalas fénnyel nem szívesen járatnám...
Pontosan ugyanez történt a Stilonál is - kötelezô szerviz, aztán huszonvalahány ezer kilométrnél izzót cseréltem benne kínkeservesen, mert olyan elcseszett helyen volt annak is, hogy a kocsit felemelve, alulról lehetett volna normálisan, a kezedet nem leverve hozzáférni. A szerviznél így tesznek, felememelik az autót és pikk-pakk, csere. Emelô nincs, így a kezemet leverve, háromnegyed óra alatt meg is volt a csere. 3 hét után kiégett a másik is, azt már rutinból, negyedóra alatt cseréltem. A Colt most jár 23 ezer kilométernél, meg sem lepôdtem, amikor kiégett a jobb oldali tompított. Azon sem csodálkoztam, amikor a hozzá adott izzókészletben H4 izzót találtam a szükséges H7 helyett. Lehet, hogy Lancerbe való csomagot kaptam? :-) Vagy csak abszolut nem foglalkoznak a dologgal, izzókészlet benne legyen, lássa a rendôr, oszt' jónapot. Ugysincs az a marha, aki egy kiégett izzó miatt megáll az út szélen cserélgetni, majd vesz magának megfelelôt. Ilyent vett Zsuzsi, jól választott:



A Coltban sem egyszerû cserélni... Le kell pattinteni a motortérben egy szürke mûanyag bigyót a lámpatest hátuljáról, ami az izzót védi hátulról.


Aztán el kell fordítani a kerekeket úgy, hogy hozzáférj a sárvédô mûanyag doblemezéhez, amin van egy kis lepattintható ajtó. Ki lehet tapogatni, de azért könnyebb, ha látja az ember. Ehhez viszont szinte le kell feküdni a földre. :-) Nekem segítség volt, hogy a motortérbe szerelôlámpát raktam, annak a fénye átszûrôdik az illesztéseknél.



A használati utasítás szerint ugyan pont fordítva kell :-) vagyis a motortér felôl nem muszáj hozzanyúlni, elég a burkolólemezt leszedni és azon át lepattintható a belsô, szürke lapocska. A jobb oldalon macerásabb így, a szürkéhez jobban hozzáférni a motortér felôl. A bal oldalon tényleg érdemesebb az elejétôl kezdve alulról dolgozni. A jobboldali cseréje után látszik a különbség a gyári 55 Wattos H7 meg az új Megalight +50 között.



A következô kép a bal oldali izzók között különbséget mutatja. Szerintem elég látványos a differencia... kissé más beállításokkal fotóztam, mint az elôzô szóló fotót, azért a különbség. Színhômérsékletben is van valamennyi különbség, a gyári normál, kissé lágyabb,enyhén sárgás, alacsony színhômérsékletû fényt adott, az új meg hidegebb fehér, magas színhômérsékletût. Szerencsére nem kéket, az nem tetszett volna... Érdekes, hogy középen, a két fénycsóva között egyenletesebb az átmenet, és látványos, mennyivel több fény jut majd a bal oldalra, az úttest közeli részeire. Vagy pedig nem is így van, csak én ragtam be pontatlanul az izzókat és összevissza világítanak. :-) Ez az alsó kis kép konvertáláskor valamiért ilyen vacak színhibás lett. Kattints rá, úgy jó és akkor látszik az animáció is.

Vízkereszt

A vízkereszt, másnéven háromkirályok vagy epifánia egy keresztény ünnep, amelyet általában január 6-án ünnepelnek, ám sok helyen a legközelebbi vasárnapra tolják el a liturgikus ünnepet. Az epifania görög eredetű szó, Ἐπιφάνεια jelentése jelenés (a φάινω „megjelenni, feltűnni” igéből). Ezen a napon a nyugati egyházakban három eseményt ünnepelnek: a napkeleti bölcsek vagy másnéven Háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál (innen a "háromkirályok" elnevezés), Jézus gyermekkorát a Jordánban történt megkeresztelkedéséig (innen a "vízkereszt" elnevezés), valamint az általa véghezvitt első csodát a kánai mennyegzőn. Jézus megkeresztelkedésének emlékére a templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek valamennyit. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon.

A hagyomány szerint Befana, az öreg jóboszorkány ezen a napon a jó gyerekeknek ajándékot hoz. Egyes országokban (különösen Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és a latin-amerikai országokban süteményeket sütnek, amelyek közül egyben ajándékot rejtenek el. Az lesz a nap királya, aki az ajándékot megtalálja. Latin-Amerikában a gyerekek gyakran ezen a napon (Día de los Tres Magos) kapják az ajándékot karácsony helyett.

(wikipedia.hu)

szerda, január 03, 2007

sz novim godom

Jut eszembe, képet még nem is csatoltam az újévi üdvözlethez. :p



Hmmm, amúgy itten meg vannak bolondulva itt az állatok. Remélem nem földrengés lesz mámegin. Félórája a kutyák játszottak vonyitozósdit, most meg a kakasok bolondultak meg. Éjjel fél tizenkettôkor rikoltoznak. Kiordítottam, hogy "Kuss vagy sütôbe kerülsz!" de nem értik. Lehet, hogy japánkakasok. Ha még csak egy darab álmatlanságtól szenvedô idióta lenne, akkor megérteném, annyi feleség között. Nade többen vannak, versenykoncertet rendeznek. Perverzitás. Az is gyagya, aki fél tizenkettôkor ezt hallgatja alvás helyett. Megyek is.

kedd, január 02, 2007

Dakar 2007


Nemsokára indul a Dakar Rallye 2007 mezônye, idén Lisszabonból. Holnaptól bejelentkezés, adminisztráció, mifene; péntek este héttôl elôfutam, szombaton startol a mezôny. 250 motoros (4 magyar), 187 autós (4 magyar), 88 kamionos csapat indul, ez az eddigi legnagyobb létszámú mezôny. 7915 km a táv. Idén is izgi lesz :-) meg biztosan kutya nehéz.

hétfő, január 01, 2007

Napi nyafi

Igazából nem akartam részletesen foglalkozni a dologgal, de mostanra annyira felbosszantottak, hogy (Sévold szavaival: a gôz sípol a füleimbôl) muszáj kiírnom magamból a mérget. Azért teljesen birkának ne nézzetek már!

El lehet várni a lelkesedést,
de nulla közeli információtartalom közlése után csodálkozni a lelkesedés lelohadásán ostobaság. Ha kevésbé visszafogott user meg meri kérdezni, hogy "De akkor pontosan mirôl is van szó?", meg lehet sértôdni, gyorsan le lehet törölni a kellemetlen hozzaszólásokat, megpróbálni elsikálni, hogy "beszéljük meg privát emailban", lehet morogni, kvázi "hogy mersz kérdezni, amikor mi dolgozunk, ti meg nem?" - csak ez bizony gyenge jellemre vall, vagy nagyon is tudatában van a törölgetô az alapos tartalom nélküli, túl korai nyilvánosságra hozatalnak.

Hibát követtek el. Beharangoztak január 1., 20:00 órára egy eseményt. Tökéletesen lemérhetô volt az olvasók kezdeti lelkesedésébôl, majd a topic teljes elhallgatásából, mennyire elhibázott döntés volt - ilyen bevezetés után pölö új térképet vártam, jobban is örültem volna. Egyesület. Biztos jó, mittudomén, nyilván mûködni fog meg minden, sok sikert kívánok (komolyan) - bár azt látom, hogy amikor az önkéntesség és a lelkesedés kezd szervezett formát felvenni, onnantól lelohad és bizonyos szempontból kommercializálódik az egész. Elveszíti a spontaneitását, ôszinteségét (valaki megmondja, hogyn és milyen keretek között lelkesedjek...?) önmagáért való értelmét. Na mindegy, not my business, meg szoktam tévedni is; csak ezt gondolom. Lehet, hogy taktikailag lépéskényszerbe kerültek a MetNet.hu egyesülete, az amet.hu miatt; nem tudhatom, nem is érdekel, kurvára semmi közöm a metnethez, nem véletlenül idôkép.hu-zok. (Ja, azt sem értem, a Tib107 mi a bánatra írta azt a marha hosszú #3080 metnetes hozzászólását - semmi köze-kapcsolata nincs a cikkének a történtekkel.) So, publikálták az egyesület létrehozását, ez a lényeg. Én már beszoptam
kezdeti lelkesedésbôl eddig 3 felvállalt egyesülettel (Lövészklub, Mitsuklub meg anno az Afrika-barátok, és a korai nonprofitos segíteni akarásokat még nem is említem), ezért óvatos próbáltam lenni: kérdezni merészeltem. Kár volt. Udvariasan, bár határozottan kérdeztem, nem hagytam magamat lerázni: lekezelô modort kaptam.

Konkrétan mi is próbáltam volna megkérdezni?
[[Ide 5 tételt írtam, töröltem. Ha valakit érdekel, majd szól. Azért sem segítek. Felhívjam a figyelmet hibákra és a kérdéseimmel gondolkodást spóroljak meg ezek után?]]

Mi bajom az egész publikálással és mi a problámám az elhangzott "szó"-váltással?
Mondjuk kapásból volt egy rossz szájíze a dolgonak. Úgy gondolom, hogy ha létrehozok egy egyesületet adott szájt szárnyai alatt, hogy majdan ennek önkéntes tagságára alapozzak, akkor a minimum elôtte bejelentenem, legalábbis megkérdeznem, hogyaszongya: "Szia észlelôk, Mi itten alakítanánk egy egyesületet, aminek Ti adjátok a bázisát. Miccótok?" A majdani tagság meg majd mond valamit, hümmög, bólogat, vonogatja a vállát esetleg lelkesen helyesel. Nem kérdezett senki semmi, csak egy utólagos bejelentés, hogy "Egyesület kész, majd egyszer lehettek tagok, de dolgoznotok kell ám!" Ööööö..... :-/ Rosszul esett, hogy meg sem kérdeztek. Nem konkrétan engemet, Zak észlelôt, hanem mindannyiunkat, az "átlag-észlelôt".
Ha nincsenek kidolgozva az alapok, akkor inkább várok két hetet a nyilvánossággal. Vagy hármat. Vagy annyit, amíg felkészülök a válaszokkal. Kérdést tettem fel, konkrétumot vártam. Nulla választ kaptam. Valami maszatolós mellébeszélést. A kutya se cikizte a munkájukat, isten áldja meg ôket az eddigiekért is! Komolyan mondom. Megjegyzem, minden észlelônek tízezrekbe kerültek a mûszerei és az idôt is el tudnánk máshogyan b@ßni, nem álmatlanságból észlelünk éjjel-nappal: fontosnak érezzük. Magamért észlelek, a szórakozásomért, meg a többiekért, hogy ne lehessen újabb aug. 20. tragédia. Minden idokep.hu-s észlelô tisztában van azzal, hogy sokat dolgozhatnak a szájt mögött álló háttéremberek. Ezért megbecsülés, tisztelet és köszönet járt, jár és járni is fog - ezzel nincs semmi gond. A gond azzal volt, hogy nem tudtak/akartak választ adni. Nem massza vagyok, hanem érdeklôdô, gondolkodó individuum. Dühít, ha lekezelnek, félresöpörnek, maszlag dumával etetnek, hülyének néznek. Bántja a radai rosseb azokat, akik önként a honlapért dolgoznak - viszont ne is dörgöljék az orrom alá az önként vállalt munkájukat. Ha kínosan érzik magukat utána, akkor nem kell olyan helyzetet generálni, amikor kérdések érkezhetnek. Ha mégis ilyen szitut teremtetek, akkor tessék felvállalni azt is, ha kellemetlen lesz válaszolni.

Értem én a jó szándékot és érzem a munkát mögötte - ti meg fogjátok fel, hogy szar kommunikációval mindent padlóra tehettek és sokakat ellökhettek. A hosszászólások
törölgetése, plusz sikamlós megideologizálása ("belsô rend tudatos megzavarása" - Sztálin et. vihog a mauzóleumában) miatt pedig szégyelljétek magatokat. Kezd a hatalom a fejetekbe szállni.

2007 elsô észlelése


Most kivételesen még sikerült is, jól idôzítettem az idokep.hu-ra küldött észlelést :-)

2006 utolsó e-mailje

Vajon kitôl jött e-mail éjfél elôtt 2 perccel, ilyen klassz kódolással....? Méltó lezárása a tavalyi évnek. :-/ De még mindig jobb, mintha ezzel kezdôdött volna az idei év. :-)


Kedves Mitsubishi klubtagunk

A 06012620 sz?m? tagsagija 1 h?napon bel?l lej?r. Ha meg k?v?nja
hosszabb?tani, akkor k?rj?k fizesse be a 3000 Ft-os ?ves klubtags?gi d?jat.
- ?tutal?ssal az ELLA Els? Lak?shitel Kereskedelmi Bank Rt-n?l vezetett
17000019-11234353 sz?mlasz?munkra vagy
- postai s?rga csekken. Ezt k?l?n k?r?sre k?ldj?k el.

Erre az ?zenetre ne v?laszoljon!!
Probl?ma eset?n ?rjon az info@mitsuklub.hu c?mre

Tisztelettel Nagy Testv?r

2007

Na, idei elsô blogbejegyzés. Boldogabb újévet mindenkinek, aki olvassa! :-) Fôleg nekem. ;-)